Краљица српских слаткиша: Чоколадна, преукусна торта, вредна сваког уложеног минута - деца је ОБОЖАВАЈУ
Данас, када се на тржишту нуде разни инстант-колачи и замене, права домаћа Реформа све више добија на вредности. Преноси се са мајке на ћерку, из свеске у свеску, са понеким додатком – али суштина остаје иста: јаја, чоколада, ораси и љубав.
У сваком домаћинству које чува традицију, постоји барем један колач који се не прескаче на празничном столу. За многе породице широм Србије, то је управо – Реформа торта.
Чоколадна, моћна, раскошна, и толико богатог укуса да се с разлогом назива краљицом стола.
Ова торта није брзи десерт – она је емоција, стрпљење и ручним миксером умућен понос домаћице.
Многи је везују за време старих слава, свечарских недеља, бакиних суканих столњака и бочних врата фрижидера из којих се кришом краде комадић фила. Јер, Реформа је торта која „мирише на детињство“ и доноси тишину кад се загризе први залогај.
Данас, када се на тржишту нуде разни инстант-колачи и замене, права домаћа Реформа све више добија на вредности. Преноси се са мајке на ћерку, из свеске у свеску, са понеким додатком – али суштина остаје иста: јаја, чоколада, ораси и љубав.
Зато вам у наставку доносимо оригинални рецепт за Реформа торту, без журбе, без замена – онако како су је правиле наше баке.
Састојци
За коре (3 коре):
12 беланаца
12 кашика шећера
300 г млевених ораха
3 кашике брашна
За фил:
12 жуманаца
12 кашика шећера
200 г чоколаде за кување
250 г маслаца (собне температуре)
За глазуру (опционо):
100 г чоколаде
3 кашике млека
1 кашика уља
Припрема
Коре
Умутити чврст снег од 12 беланаца, па постепено додавати шећер. Кад маса постане сјајна, варјачом умешати млевене орахе и брашно. Смесу поделити на 3 дела и пећи 3 коре појединачно, на 180°Ц, у плеху обложеном папиром за печење.
Фил
На пари кувати жуманца са шећером док се не згусну, па додати изломљену чоколаду. Мешати док се не истопи. Кад се охлади, додати умућен маслац и све сјединити.
Слагање
Кора – фил – кора – фил – кора – фил. Поравнати, охладити, по жељи прелити чоколадном глазуром.
Хлађење
Оставити торту да се стегне бар 12 сати пре сечења. Укуси се тек тада потпуно споје.
Реформа торта се први пут појавила на српским славама средином 20. века. Није познато тачно порекло назива, али многи верују да има везе с „реформом“ укуса у то време – када се после скромних ратних година на столу поново нашла права чоколада, маслац и јаја у изобиљу.
Данас је то торта која се не прави често, али када се направи – једе се полако, с поштовањем.
Јер Реформа није само десерт – она је породична реликвија на тањиру.