КРОМПИР МУСАКА са млевеним месом је брз ручак из рерне – Класично јело које никад не излази из моде, а уз 1 трик остаје савршено сочна и не распада се
Ако сте у потрази за брзим, укусним и сигурним ручком који сви воле, кромпир мусака са млевеним месом је увек прави избор. Овај традиционални рецепт из рерне сада долази уз један трик захваљујући ком ће јело остати савршено сочно, неће се распадати и лако ће се сећи на савршене парчиће – баш као из ресторана.
Једно од оних јела које враћа мирисе домаће кухиње и детињства – кромпир мусака са млевеним месом. Брза, укусна и јефтина, мусака је идеалан избор када немате много времена за кување, али желите нешто што сви воле.
А један једноставан трик учиниће да вам се мусака никада више не распадне приликом сечења и да остане дивно сочна.
Потребни састојци:
- 700 г кромпира
- 500 г млевеног меса (свињско, јунеће или мешано)
- 1 већи црни лук
- 2 јаја
- 200 мл јогурта или павлаке за кување
- 100 мл млека
- Со, бибер, млевена паприка
- Мало уља
Припрема:
Кромпир ољуштите и исеците на танке колутове.
Лук ситно исецкајте и пропржите на мало уља, па додајте млевено месо, посолите, побиберите и додајте мало млевене паприке. Динстајте док месо не промени боју.
У подмазан плех ређајте ред кромпира, па ред меса, и тако док не потрошите састојке. Завршите редом кромпира.
У посебној чинији умутите јаја, јогурт и млеко, па тиме прелијте целу мусаку.
ТРИК који мусаку чини компактном и сочном:
Пре него што је ставите у рерну, покријте плех алуминијумском фолијом и пеците тако првих 30 минута на 200°Ц. Затим скините фолију и пеците још 15–20 минута док не порумени.
Фолија чува влагу и равномерно термички обрађује мусаку, па се она неће распадати приликом сечења!
Савет:
Након вађења из рерне, оставите мусаку да одстоји бар 10 минута пре сечења. Тако ће се стегнути и лакше сервирати.