Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕКОВИТА БИЉКА: Веома је богата АНТИОКСИДАНСИМА, а од ње можете да направите веома укусан НАПИТАК (РЕЦЕПТ)

15.05.2018. 06:15
Пише:
Србија Данас
Zova
Зова / Извор: Профимедиа

Штити наше ћелије.

Сезона цветања зове је у пуном јеку и још само да стигнете да наберете њене цветове и направите здрав и укусан напитак.

Ово је један од ГЛАВНИХ криваца за ГОЈАЗНОСТ, а користимо га сваки дан!

Иначе, ова биљка је богата антиоксидансима који штите наше ћелије.

Четири комада ОВОГ воћа дневно ће вам ПРЕПОРОДИТИ организам

Људи су од давнина ову биљку користили за лечење разних тегоба: упала, грипа, пробавних проблема, код проблема са кожом, задржавања воде у организму, одличан је диуретик, за јачање имунитета и чишћење тела од токсина.

Зова је богата флавоноидима, антиоксидантима, познатим чуварима наших ћелија од пропадања, а тиме и од разних болести.

Sok od zove
Сок од зове / Извор: Профимедиа

Зова се бере по сувом и лепом времену, а пре употребе одвајају се мање гранчице са цветовима - тако ће вам заузети мање места у посуди за припрему или мање простора за сушење. Цветови су ти који су битни.

ЗАМИРИШИТЕ ОД РАНОГ ЈУТРА: Ово је ЗАМЕНА за дезодоранс и потпуно је ПРИРОДНА!

Сируп од зове

Састојци:

  • Цветови зове којима треба попунити 2/3 посуде од девет литара
  • 12 лимуна (добро испрати)
  • 4 до 4,5 килограма шећера

У ЧЕМУ ЈЕ ЊЕНА ТАЈНА? Има 7 ОБРОКА дневно и САВРШЕНУ линију

Припрема:

Ставите цвеће у посуду од 9 литара, улијте хладну воду и ставите 5 лимуна изрезаних на колутове. Покријте и пустите да стоји 24 сата. Потом процедите кроз газу, али пре цеђења руком изгњечите лимун који је стајао у лонцу тако да што више сока изађе из њега.

Sok od zove
Сок од зове / Извор: Профимедиа

Након цеђења у течност додајте шећер и сок од 7 лимуна (можете и више ако желите киселкастији сируп), промешајте, па оставите поновно да одстоји 24 сата (повремено промешајте). Када се сав шећер растопи, сипати у чисте боце, затворити и пастеризовати.

Када пожелите да га пијете, разредите сируп с толико воде колико желите. Сок је најбоље послужити хладан.

ДА ЛАКШЕ СМРШАТЕ: Уместо калорије, треба да бројите ОВЕ ствари!

Поступак пастеризације:

На дно широког лонца ставите кухињску крпу, па на њу послажите тегле и допуните лонац водом тако да буде до половине тегли.

СТИЖУ РОДЕ! Познати српски спортски пар очекује принову. Честитамо!

Кувајте на лаганој ватри око 45 минута, па вруће тегле извадите, послажите у кутију коју потом добро замотате ћебетом (или с више њих) - поента је да се тегле хладе што спорије како би се сируп добро пастеризовао јер тада може дуго да стоји.