Мекане БАЛОН ЛЕПИЊЕ - Одличан додатак сваком оброку, изнутра шупље, а споља као додир облака
Овако укусне лепиње још увек нисте пробали!
Представљамо вам рецепт за лепиње које савршено иду уз свако јело, било оно слано или слатко. Уживаћете у њиховој припреми.
Састојци:
- 200 мл млека
- 200 мл воде
- кашика шећера
- 10 г сувог квасца
- 4 кашике уља
- 800 г брашна
- кашичица соли
- 2 кашике путера
Припрема:
У посуду сипајте топлу воду, топло млеко, квасац, шећер, уље и промешајте. Додајте брашно, со и замесите меко и глатко тесто. Брашно додајте постепено.
Тесто пребаците у науљену чинију, покријте провидном фолијом и оставите на собној температури док не удвостручи величину. На радну површину ставите надошло тесто и поделите га на десет делова.
Сваки део формирајте у лопту, поспите са брашном и оставите 20 минута да одстоји. Сваку лопту развуците оклагијом у круг и оставите око 5 минута да одстоји. Тигањ загрејте на најјачој температури и ставите лепињу.
Пеците око 30 секунди са једне стране, па чим мехурићи почну да се појављују на тесту, окрените на другу страну. После 30 секунди опет окрените на другу страну.
Пустите да се од лепиње направи балон, па опет окрените да се запече и друга страна. Печене лепиње док су још топле премажите путером и по жељи поспите свежим першуном. Пријатно!