Mekane BALON LEPINJE - Odličan dodatak svakom obroku, iznutra šuplje, a spolja kao dodir oblaka
Ovako ukusne lepinje još uvek niste probali!
Predstavljamo vam recept za lepinje koje savršeno idu uz svako jelo, bilo ono slano ili slatko. Uživaćete u njihovoj pripremi.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- kašika šećera
- 10 g suvog kvasca
- 4 kašike ulja
- 800 g brašna
- kašičica soli
- 2 kašike putera
Priprema:
U posudu sipajte toplu vodu, toplo mleko, kvasac, šećer, ulje i promešajte. Dodajte brašno, so i zamesite meko i glatko testo. Brašno dodajte postepeno.
Testo prebacite u nauljenu činiju, pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi dok ne udvostruči veličinu. Na radnu površinu stavite nadošlo testo i podelite ga na deset delova.
Svaki deo formirajte u loptu, pospite sa brašnom i ostavite 20 minuta da odstoji. Svaku loptu razvucite oklagijom u krug i ostavite oko 5 minuta da odstoji. Tiganj zagrejte na najjačoj temperaturi i stavite lepinju.
Pecite oko 30 sekundi sa jedne strane, pa čim mehurići počnu da se pojavljuju na testu, okrenite na drugu stranu. Posle 30 sekundi opet okrenite na drugu stranu.
Pustite da se od lepinje napravi balon, pa opet okrenite da se zapeče i druga strana. Pečene lepinje dok su još tople premažite puterom i po želji pospite svežim peršunom. Prijatno!