Мусака са сланином - рецепт за сочно, богато и декадентно главно јело достојно Раблеа
Ово је калорично, али преукусно кулинарско искуство.
07.08.2025.
22:52
Коментари (0)
Ако волите мусаку, али вам увек „фали још нешто“, ова верзија ће вас одувати.
Уместо обичне мусаке са кромпиром и млевеним месом, доносимо појачану варијанту са дуплом дозом меса, димљеном сланином, луком и јаким зачинима. Идеалан оброк за празник, спортско вече, госте – или само за душу.
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина)
- 200 г димљене сланине (исецкане на коцкице)
- 1 црни лук (крупно исецкан)
- 2-3 чена белог лука
- 2 јаја
- 200 мл павлаке за кување
- 100 мл млека
- 1 кашика парадајз пиреа
- Маслиново уље или маст
- Со, бибер, суви зачин, димљена паприка, оригано, чили (по укусу)
Припрема:
- Кромпир ољуштити, опрати и исећи на танке колутове. Ставити са стране.
- У дубљој тигању пропржити сланину док не постане хрскава, затим додати лук и бели лук, па пржити док не омекша.
- Додајте млевено месо, па динстајте 10–15 минута. Убаците парадајз пире, димљену паприку, со, бибер, оригано и мало чили праха за љутину.
- У плех поређати слој кромпира, па преко ставити део меса. Понављајте док се све не потроши, а последњи слој нека буде кромпир.
- Умутити јаја, додати павлаку и млеко, посолити и прелити преко мусаке.
- Покрити фолијом и пећи у рерни на 200°Ц око 45 минута, затим скинути фолију и запеци још 15 минута да се ухвати златна корица.
Послужење:
Сервирати топло уз киселу павлаку или јогурт. Одлично иде уз пиво или црно вино.