Зелени хумус са спанаћем и наном - одличан рецепт за најздравији намаз на свету: Обогатите свој доручак
Заборавите на класичан хумус! Нови хит међу заљубљеницима у здраве залогаје је зелени хумус са спанаћем и наном – освежавајућа, кремаста и нутритивно богата варијанта омиљеног блискоисточног намаза. Не само да осваја укусом, већ и изгледа спектакуларно захваљујући својој вибрантној зеленој боји.
Ако волиш хумус, али тражиш нешто лаганије, свежије и визуелно атрактивније – зелени хумус са спанаћем и наном је прави погодак.
Ова варијанта задржава кремасту текстуру класичног хумуса, али добија додатну димензију укуса захваљујући благо орашастом спанаћу и освежавајућој ноти нане. Уз то, боја је прелепа смарагдна зелена – идеална за послужење уз крекере, тортиље, поврће или као намаз.
Састојци:
- 1 конзерва (око 400 г) куваних леблебија (процедити и испрати)
- 2 шаке свежег спанаћа (бланшираног)
- 2–3 листа свеже нане (или више по укусу)
- 2 кашике тахинија (сусамове пасте)
- Сок од 1 лимуна
- 1 чен белог лука
- 2 кашике маслиновог уља (плус још за сервирање)
- 1–2 кашике хладне воде (по потреби)
- Со и бибер по укусу
РЕЦЕПТ:
Бланширање спанаћа
У лонцу прокувај мало воде, па спусти листове спанаћа на 30 секунди. Затим их одмах пребаци у чинију са хладном водом (или ледом) да задрже боју. Процеди и нежно исцеди вишак воде.
Припрема
У блендер или сецка додај леблебије, бланширани спанаћ, листове нане, тахини, лимунов сок, бели лук, со и бибер.
Блендање
Додај маслиново уље и почни да блендаш. Ако је смеса превише густа, додај по једну кашику хладне воде док не постигнеш жељену текстуру – глатку, мазиву, али чврсту.
Декорација
По жељи, декориси са још мало маслиновог уља, прстохватом млевене паприке, сусамом или ситно сецканим орасима.
Савет плус:
Овај хумус је савршен за сендвиче, уз препечен хлеб, штапиће шаргарепе и краставца, или као дип за вече са гостима.
Можеш га чувати у фрижидеру до 3 дана у затвореној посуди.