Најлепши прилог икада: Рецепт за кремасти кромпир са сиром - топи се у устима, сви ће тражити још
Обожавају га и старији и млађи.
Кремасти гратинирани кромпир је традиционално француско јело од танко сеченог кромпира, куваног у павлаци и млеку, а затим запеченог у рерни док не постане златно-смеђ и кремаст.
Ово је савршен прилог уз месо или једноставан ручак уз салату.
Састојци и количина:
Кромпир - 1 кг
Павлака за кување - 250 мл
Млеко - 200 мл
Бели лук - 2 чена
Качкаваљ - 150 г
Со, бибер, прстохват мускатног орашчића - по укусу
Путер - за подмазивање посуде
Начин припреме:
Кромпир ољуштите и исеците на веома танке колутове. У шерпи загрејте павлаку, млеко, бели лук (цео или ситно сецкан), со, бибер и мускатни орашчић - нека проври. Додајте кромпир у смесу и кувајте на лаганој ватри 10 минута. Сипајте све у ватросталну посуду премазану путером. Поспите ренданим сиром. Пеците на 180°Ц око 30-40 минута, док не порумени.