Najlepši prilog ikada: Recept za kremasti krompir sa sirom - topi se u ustima, svi će tražiti još
Obožavaju ga i stariji i mlađi.
Kremasti gratinirani krompir je tradicionalno francusko jelo od tanko sečenog krompira, kuvanog u pavlaci i mleku, a zatim zapečenog u rerni dok ne postane zlatno-smeđ i kremast.
Ovo je savršen prilog uz meso ili jednostavan ručak uz salatu.
Sastojci i količina:
Krompir - 1 kg
Pavlaka za kuvanje - 250 ml
Mleko - 200 ml
Beli luk - 2 čena
Kačkavalj - 150 g
So, biber, prstohvat muskatnog oraščića - po ukusu
Puter - za podmazivanje posude
Način pripreme:
Krompir oljuštite i isecite na veoma tanke kolutove. U šerpi zagrejte pavlaku, mleko, beli luk (ceo ili sitno seckan), so, biber i muskatni oraščić - neka provri. Dodajte krompir u smesu i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Sipajte sve u vatrostalnu posudu premazanu puterom. Pospite rendanim sirom. Pecite na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne porumeni.