Неодољив КАРАМЕЛ ПУДИНГ - Традиционални рецепт за дубровачку рожату одушевљава све домаћице, али и остале који пробају
О овом рецепту се говори већ вековима.
Према одређеним списима, дубровачка рожата поменута је већ у 15. веку као дезерт којим су се људи у то доба сладили. Пробајте и ви укус који су наши преци обожавали.
Састојци:
180 г 140 г шећера
900 мл млека
20 г ванилин шећера
лимун (корица)
6 великих јаја
4 жуманца
вода
Припрема:
Карамелизујте шећер на средњој ватри. Излијте у пекач док је још вруће.
У посебну посуду сипајте млеко, 140 г шећера, ванилин шећер, корицу лимуна и умутите жицом. Пустите да прокува.
У умућена јаја проспите смесу са млеком. То прелијте у карамелу.
У тигањ улијте воду, ставите нешто метално и онда посуду у којој је поменута смеса. Прекријте алуминијумском фолијом и поклопцем.
Када вода прокључа, смањите ватру. Кувајте око сат времена. Оставите да се стисне у фрижидеру. Пријатно!