ТРАДИЦИОНАЛНО СРПСКО ЈЕЛО на које су сви заборавили - Преукусан доручак долази са Косова и Метохије, а ево како се прави
Да ли сте јели филију? Уколико нисте, ево шта сте пропустили!
Приликом припреме хране неопходно је уложити љубав, а она је највећа када припремамо домаћа јела. Представљамо вам филију, јело са Косова и Метохије, срца Србије.
Састојци:
- 3 јаја
- 7 дл воде
- 500 г брашна
- со по укусу
- 400 г кајмака
- уље
Припрема:
Умутите јаја миксером. Наизменично додајте воду и брашно док не добијете густу смесу без грудвица. Смеси придружите со по укусу.
Загрејте рерну на 250 степени, али само горњи грејач. Тепсију у којој ћете пећи филију добро подмажите уљем.
Сипајте кутлачом смесу у тепсију, да покрије цело дно, и ставите да се пече. Решетка за печење треба да буде високо постављена, скроз до грејача. Пеците први слој док не крене да добија боју. То траје отприлике 3 до 5 минута, у зависности од јачине грејача.
Извадите тепсију, премажите једном кашиком кајмака, па поново сипајте слој теста. Вратите тепсију да се запече нови слој. Поновите поступак са тестом и кајмаком док год не потрошите сву масу. Последњи слој теста не треба премазивати кајмаком.
Печену филију (редницу или масленицу) извадите из рерне и оставите да се мало прохлади. Исеците на коцке жељене величине. Пријатно!