Neodoljiv KARAMEL PUDING - Tradicionalni recept za dubrovačku rožatu oduševljava sve domaćice, ali i ostale koji probaju
O ovom receptu se govori već vekovima.
Prema određenim spisima, dubrovačka rožata pomenuta je već u 15. veku kao dezert kojim su se ljudi u to doba sladili. Probajte i vi ukus koji su naši preci obožavali.
Sastojci:
180 g + 140 g šećera
900 ml mleka
20 g vanilin šećera
limun (korica)
6 velikih jaja
4 žumanca
voda
Priprema:
Karamelizujte šećer na srednjoj vatri. Izlijte u pekač dok je još vruće.
U posebnu posudu sipajte mleko, 140 g šećera, vanilin šećer, koricu limuna i umutite žicom. Pustite da prokuva.
U umućena jaja prospite smesu sa mlekom. To prelijte u karamelu.
U tiganj ulijte vodu, stavite nešto metalno i onda posudu u kojoj je pomenuta smesa. Prekrijte aluminijumskom folijom i poklopcem.
Kada voda proključa, smanjite vatru. Kuvajte oko sat vremena. Ostavite da se stisne u frižideru. Prijatno!