Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НУТРИЦИОНИСТА ЈОВАНА СРЕЈИЋ ФЕРЛУГА УПОЗОРИЛА: Пост се не препоручује ОВИМ категоријама људи због здравственог стања

20.06.2022. 10:18
Пише:
Србија Данас/Лепа и срећна
molitva
молитва / Извор: Профимедиа

Током поста је веома важно хранити се здраво како не бисмо ослабили имуни систем.

Исхрана без намирница животињског порекла може оскудевати у изворима витамина Б12, гвожђа, витамина Д, калцијума, цинка, Омега-3 масноћа. Стога, специјалиста, струковни нутрициониста-дијететичар Јована Срејић Ферлуга говорила је за портал"Лепа и срећна" шта треба да се нађе на јеловнику.

Рекли су да мора на ДИЈЕТУ, а она им узвратила: Певачица ПОНОСНО носи своје "несавршености" у ПРОВОКАТИВНОМ бикинију

Рекли су да мора на ДИЈЕТУ, а она им узвратила: Певачица ПОНОСНО носи своје "несавршености" у ПРОВОКАТИВНОМ бикинију

ЗБОГ ОВИХ ВЕЖБИ ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИЗГЛЕДА ПОПУТ МОДЕЛА: Убице су целулита и вишка кг, а резултати су видљиви за пар дана

ЗБОГ ОВИХ ВЕЖБИ ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИЗГЛЕДА ПОПУТ МОДЕЛА: Убице су целулита и вишка кг, а резултати су видљиви за пар дана

"Определите за производе од целог зрна житарица, дајте предност омега 9 масноћама тј припремајте храну на маслиновом уљу, повећајте унос омега 3 масноћа (кроз туну, лосос, харингу, скушу, чиа семенке, ланено семе, орахе). Укључите у исхрану нове изворе протеина нпр нутритивни. квасац, протеине конопље, бундеве, хељде, сунцокрета. Сваки оброк нека садржи или поврће или воће. Најзаступљеније воће нека буду цитруси и бобичасто воће. Од поврћа бирајте поврће из породице купусњача: карфиол, броколи, купус, кељ, прокељ, рен, келераба, као и црни и бели лук. Додајте и зачине као што су, ђумбир, куркума, рузмарин, оригано, босиљак, тимијан. Повећајте унос течности кроз чај од ђумбира, чај од ехинацее, зелени чај, лимунаде, јабуково сирће, супе од костију", тврди Јована и и саветује да се као извор пробиотика бира туршија припремљена помоћу соли.

post
пост / Извор: Профимедиа/илустрација

Ко не би смео да пости, са становишта нутриционизма?

"Пост се не препоручује особама које се опорављају од болести или повреде: трудницама, дојиљама, особама које због здравственог проблема морају да коригују своју исхрану и смање или повећају унос појединих нутијената, особама које уносе одређене лекове који захтевају одређене измене у избору намирница"

Која храна негативно утиче на имунитет, постоје ли намиринице које би требало да избегавамо?

"Намирнице које узрокују упалне процесе су шећер, бело брашно, транс масноће (хидрогенизоване и делимично хидрогенизоване биљне масноће), неуравнотежен унос омега 3 и омега 6 масноћа (тј превелик унос омега 6 масноћа из биљних уља: сунцокретово, кукурузно, коштица грожђа), вештачки додаци у храни (Е додаци)"

Да ли су суплементи добар избор или је боље да извор витамина потражимо у природи?

"Здрава и добро избалансирана исхрана је најважнија. Суплементи могу да буду само додатак, у ситуацијама када нам је потребан повећан унос појединог нутријента а не можемо га унети искључиво кроз храну (јер би нам биле потребне велике количине намирница). Увек дајем пример витамина Ц и поморанџе. Поморанџа, је на пример, одличан извор витамина Ц али и бета каротена, калцијума и других фитонутријената. Сасвим је сигурно да ова једињења заједно делују много снажније и имају много јачи благотворни ефекат, него сваки од поменутих витамина или минерала посебно. Храна поред витамина и минерала садржи и многе друге супстанце важне за наше здравље", закључује Јована Срејић Ферлуга.