Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОКТОР УПОЗОРАВА! Ово једемо СВАКИ ДАН, а изазива ОШТЕЋЕЊА НА МОЗГУ: "Обично ОВА храна стоји на полици"

18.04.2023. 07:12
Пише:
Србија Данас
market
маркет / Извор: Фото: Shutterstock

Храна коју конзумирамо може допринети оштећењу мозга како будемо старили

Након представљања најновије студије на Међународној конференцији Alchajmerove асоцијације. у Сан Дијегу која је показала да ако више од 20% ваших дневних калорија долази из ултра-обрађене хране, постоји већа вероватноћа да ћете доживети пад когнитивних способности, доктори упозоравају на додатне могуће опасности.

Оно што ВЕЧЕРАС САЊАТЕ, оствариће се! Снови и МОЛИТВА данас имају НАЈВИШЕ УТИЦАЈА - а ево ЗАШТО

Оно што ВЕЧЕРАС САЊАТЕ, оствариће се! Снови и МОЛИТВА данас имају НАЈВИШЕ УТИЦАЈА - а ево ЗАШТО

КОЈЕ ГОДИНЕ СТЕ РОЂЕНИ, ТАКВА ВАМ ЈЕ СРЕЋА! Према кинеском хороскопу ова 3 ЗНАКА су предодређена за успех

КОЈЕ ГОДИНЕ СТЕ РОЂЕНИ, ТАКВА ВАМ ЈЕ СРЕЋА! Према кинеском хороскопу ова 3 ЗНАКА су предодређена за успех

Шта је „ултра-прерађена храна"?

Кисељење, конзервирање, пастеризација, ферментисање, концентрисање - то су све облици прераде хране, а крајњи резултати су често изврсни.

Али оно што разликује „ултра-прерађену храну" (УПФ) јесте да је она промењена до непрепознатљивости, хемијски је трансформисана, уз помоћ метода и састојака који се обично не користе кад сами кувамо код куће.

Према CNN- у, др Клаудија Суемото, један од аутора студије, приметила је да у Бразилу ултра-обрађена храна чини 25% до 30% калорија у просечној исхрани.

"Имамо McDonald's, Бургер Кинг и једемо пуно чоколаде и белог хлеба", рекала је др Суемото.

brza hrana
брза храна / Извор: Фото: Shutterstock

Како ултра-прерађена храна утиче на здравље мозга?

Ова недавна студија није прва која успоставља везу између ултра-прерађене хране и когнитивног пада. Једна студија објављена у "The Јоурналс оф Геронтологи" раније ове године, закључује, да је конзумација ултра-прерађеног меса и уља/намаза, повезана са когнитивним падом код старијих особа са дијабетесом типа 2.

Друга студија објављена у "Нутритион" открила је да ултра-обрађена храна може негативно утицати на микробиоту црева, што може подстаћи развој неуродегенеративних болести.

Осим тога, студија такође напомиње да су дијете које садрже више масти и једноставних угљених хидрата повезане са неуроинфламацијом и смањеном когнитивном функцијом. Нажалост, мозак није једини део тела на који утиче ултра-прерађена храна.

Студије показују како висок калоријски унос ултра-прерађене хране доводи до ослабљеног приањања/снаге мишића и повећаног ризика од кардиоваскуларних и коронарних болести срца, цереброваскуларне болести, дијабетеса типа 2, што повећава ризик од смртности.