ОВЕ НАМИРНИЦЕ УНИШТАВАЈУ ВАШУ ЈЕТРУ: Сви их конзумирамо, а немамо представу колико су штетне
У свету модерне медицине и бројних изазова по здравље, очување јетре остаје један од основних задатака сваког појединца.
Јетра је један од најважнијих органа у људском телу – не само да филтрира токсине и штетне материје, већ има и кључну улогу у одржавању стабилног нивоа шећера у крви.
Стручњаци подсећају да правилна исхрана има пресудну улогу у очувању здравља овог виталног органа, а посебно код особа које се већ боре с обољењима јетре.
Наиме, јетра у телу обавља више од 500 различитих функција, међу којима се посебно издваја елиминисање токсина из хране, пића и лекова које уносимо, као и уклањање вишка шећера из крви и његова конверзија у гликоген, производња жучи, као и складиштење важних витамина и минерала. У случајевима када је јетра већ оштећена, промена исхране је први и најважнији корак ка побољшању општег стања.
Док постоје намирнице које благотворно делују на овај орган и препоручују се чак и у превентивне сврхе, с друге стране постоји и читав низ оних које треба избегавати, јер могу погоршати постојеће стање и подстаћи развој озбиљнијих компликација, укључујући ожиљке и фиброзу јетре.
Међу најштетнијим намирницама издвајају се:
Алкохол
Највећи непријатељ јетре, који директно оштећује њене ћелије и доводи до масне јетре, хепатитиса или цирозе
Пржена храна
Храна припремљена у уљима богатим засићеним мастима може изазвати упалу јетре, чак и код особа без претходних проблема с овим органом.
Сланина, сир и сос
Ове намирнице, иако често незаобилазне у свакодневној исхрани, садрже висок проценат засићених масти и додатних адитива који додатно оптерећују јетру.
Шећер
Храна богата рафинисаним шећерима, попут колача, чоколаде, сладоледа и газираних напитака, може негативно утицати на функцију јетре. Стручњаци саветују да се овакви производи конзумирају што ређе, јер ће, како кажу, "јетра знати да вам захвали".
Ипак, постоје и светле тачке. Тако, на пример, студија из 2019. године показала је да медитеранска исхрана, допуњена конзумацијом екстра девичанског маслиновог уља, може значајно смањити ризик од појаве масне јетре код старијих особа које су и иначе у ризику од кардиоваскуларних болести.