Ово је ПРАВА СРПСКА проја, рецепт који користимо НЕМА ВЕЗЕ са оргиналним - Наши стари су је правили од само 3 састојка
Права "сељачка" проја
Проја је једно од оних јела која заузимају посебно место у српској кухињи. Иако многи додају различите састојке и варијације, права српска проја се припрема на једноставан начин, користећи само три основна састојка. Овај старински рецепт ће вас одвести на путовање кроз традицију, доносећи аутентичан укус који ће задовољити све генерације.
Састојци:
- 400 г крупно млевеног кукурузног брашна
- 220 мл млаке воде
- 1 равна кашичица соли
- Маст за подмазивање тепсије
Припрема:
Припрема праве српске проје је једноставна, а резултат је савршено сочна и мирисна проја која се крцка при сваком залогају. Узмите велику посуду и помешајте крупно млевено кукурузно брашно и со. Додајте млаку воду и мешајте док не добијете хомогену смесу.
Конзистенција треба да буде нешто гушћа од смесе за палачинке, али не превише чврста. Ако је потребно, можете додати мало више воде, али пазите да не претерате. Смеса треба да буде глатка и без грудвица.
Док се смеса одмара, загрејте рерну на 200°Ц. У међувремену, подмажите тепсију са мало масти како бисте спречили лепљење проје. Након што је смеса одстајала 10-15 минута, прелијте је у припремљену тепсију.
Пеците проју у претходно загрејаној рерни око 30-35 минута, или док не добије златно смеђу боју. Када је готова, извадите је из рерне и оставите да се мало охлади пре сечења.
Уживајте у традиционалном укусу
Права српска проја је савршена као прилог уз разна јела, али се може уживати и самостално, уз мало јогурта или павлаке. Овај једноставни рецепт ће вас подсетити на домаћу кухињу и традицију, а свака коцка ће вас одвести у мирисне кухиње наших бака.
Припремите је за породичне ручкове, окупљања или једноставно за уживање уз кафу. Уживајте у аутентичном укусу који спаја генерације и доноси осећај дома!