Ово јело ће вас држати ситим цео дан: Потребно вам је само неколико основних састојака
Изузетно је укусно, а врло једноставно за спремити.
Ако волите да дан започнете топлим и укусним оброком, шакшука је прави избор. Ово јело пореклом с Блиског истока и из северне Африке последњих година постало је популарно широм света, а све чешће се припрема и код нас.
Иако на први поглед звучи егзотично, шакшука се прави од обичних састојака које већина већ има код куће, као што су јаја, парадајз, паприка и лук, а највећи адут овог јела је начин припреме.
Неопходни састојци:
-3 јаја
-300 г парадајз пелата или домаће шалше
-1 главица црног лука
-1 црвена паприка
-1 чен белог лука
-1 кашика маслиновог уља
-100 г сланине (или кобасице, пршуте – по избору)
-Прстохват куркуме
-Млевена слатка паприка
-Сува или свежа мајчина душица
-Сецкани першун
-Со и бибер по укусу
Начин припреме:
Припрема шакшуке је једноставна и не захтева много времена. На почетку је потребно ситно исецкати црни и бели лук, паприку и сланину. У дубљем тигању загрева се маслиново уље, па се прво пропржи сланина док не постане хрскава и пусти арому. Затим се додаје црни лук, који се пржи неколико минута док не постане стакласт. Када лук омекша, убацује се паприка, па се све заједно пржи још неколико минута. На крају се додаје и бели лук, који се кратко пропржи да пусти мирис, али да не загори.
Након тога у тигањ се додаје парадајз, било пелат из конзерве или домаћа шалша, уз прстохват соли, бибера, куркуме, млевене слатке паприке и мајчине душице. Сос се поклопи и остави да лагано крчка десетак минута, све док не постане густ и мирисан. Када је сос готов, кашиком се направе три мала удубљења, па се у свако пажљиво разбије по једно јаје.
Тигањ се поново поклопи, а јаја се кувају још осам до десет минута, док се беланца не стегну, а жуманца остану мека. По жељи, пред крај кувања може се посути мало ренданог сира. Готово јело се посипа сецканим першуном и још мало мајчине душице за додатну свежину и арому.