ПОСНА ПРОЈА са спанаћем и киселом водом која ће вам бити мека и сутра - Након оброка ћете пожелети да их једете као грицкалице
Доносимо вам рецепт за најукуснију посну проју.
Почетак Васкршњег поста доноси промене у јеловнику, а ако желите да се и током поста почастите нечим укусним, мекана посна проја са шпанаћем и киселом водом је савршен избор. Ова проја је толико сочна и мекана да ће вам се допасти и сутра, а након оброка ћете пожелети да је једете као грицкалице. Комбинација шпанаћа, киселе воде и брашна даје сочност која ову пројицу чини савршеном и неодољивом.
Да бисте припремили овај рецепт, потребно је да набавите неколико основних састојака, од којих је најважнија кисела вода која даје посебан шмек и влагу проји. Спанаћ је одличан додатак који ће јој дати освежавајући укус, а уз то је и богат витаминима и минералима, што је чини здравим оброком за сваки дан.
Састојци:
300 г кукурузног брашна
200 г брашна
1 прашак за пециво
1 кашичица соли
300 г свежег шпанаћа
500 мл киселе воде
2 кашичице маслиновог уља (или било којег биљног уља)
1 кашичица шећера
1 кашичица сувог зачина (по жељи)
Припрема:
Почните тако што ћете шпанаћ добро опрати, очистити и ситно исецкати. На тави загрејте мало уља и пропржите шпанаћ док не омекша и не испари вишак течности. Оставите да се охлади.
У великој чинији помешајте кукурузно брашно, пшенично брашно, прашак за пециво, со и шећер. Затим додајте киселе воде и уље, а све добро промешајте док не добијете глатку смесу. У смесу додајте пропржени шпанаћ и добро све сједините.
Припремљену смесу сипајте у подмазан плех (или обложен папиром за печење) и поравнајте је. Ставите у претходно загрејану пећницу на 180°Ц и пеците око 40-45 минута, или док проја не постане златно-смеђа и хрскава споља.
Када је проја печена, извадите је из рерне и оставите да се охлади на решетки. Ова посна проја је сочна, мекана и одлично се чува, па ће бити савршена и сутра!