POSNA PROJA sa spanaćem i kiselom vodom koja će vam biti meka i sutra - Nakon obroka ćete poželeti da ih jedete kao grickalice
Donosimo vam recept za najukusniju posnu proju.
Početak Vaskršnjeg posta donosi promene u jelovniku, a ako želite da se i tokom posta počastite nečim ukusnim, mekana posna proja sa španaćem i kiselom vodom je savršen izbor. Ova proja je toliko sočna i mekana da će vam se dopasti i sutra, a nakon obroka ćete poželeti da je jedete kao grickalice. Kombinacija španaća, kisele vode i brašna daje sočnost koja ovu projicu čini savršenom i neodoljivom.
Da biste pripremili ovaj recept, potrebno je da nabavite nekoliko osnovnih sastojaka, od kojih je najvažnija kisela voda koja daje poseban šmek i vlagu proji. Spanać je odličan dodatak koji će joj dati osvežavajući ukus, a uz to je i bogat vitaminima i mineralima, što je čini zdravim obrokom za svaki dan.
Sastojci:
300 g kukuruznog brašna
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
300 g svežeg španaća
500 ml kisele vode
2 kašičice maslinovog ulja (ili bilo kojeg biljnog ulja)
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog začina (po želji)
Priprema:
Počnite tako što ćete španać dobro oprati, očistiti i sitno iseckati. Na tavi zagrejte malo ulja i propržite španać dok ne omekša i ne ispari višak tečnosti. Ostavite da se ohladi.
U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Zatim dodajte kisele vode i ulje, a sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. U smesu dodajte proprženi španać i dobro sve sjedinite.
Pripremljenu smesu sipajte u podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje) i poravnajte je. Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40-45 minuta, ili dok proja ne postane zlatno-smeđa i hrskava spolja.
Kada je proja pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki. Ova posna proja je sočna, mekana i odlično se čuva, pa će biti savršena i sutra!