Посни ручак за 300 динара?! Јефтино, укусно и спрема се пребрзо - и више је него могуће
Нема меса, нема млечних производа, али има пуно укуса, здравља – и што је најважније – љубави у припреми.
У времену када цене свакодневно скачу, а домаћице трагају за начинима да нахране породицу квалитетно, али и економично, доносимо вам идеју за укусан посни ручак који не само да ће одушевити непца свих укућана, већ ће вас коштати мање од 500 динара!
Реч је о једноставном, традиционалном оброку који се ослања на проверене састојке: вариво од сочива са поврћем и домаћи хлеб из рерне, уз сезонску салату. Ово јело је право решење за све који посте, али и за оне који једноставно желе здрав, хранљив и приступачан оброк.
Потребни састојци и цене (јун 2025.):
250г браон сочива – 90 дин
2 шаргарепе – 25 дин
2 главице црног лука – 20 дин
2 чена белог лука – 10 дин
2 кромпира – 30 дин
Ловоров лист, алева паприка, бибер, со – 20 дин
4 кашике уља – 20 дин
300г брашна (за хлеб) – 30 дин
Пола квасца – 10 дин
Купус (пола главице) – 40 дин
1 лимун – 30 дин
Маслиново уље (2 кашике) – 40 дин
Вода и зачини које имате код куће
УКУПНО: ~ 365 динара
Припрема:
Сочиво вариво:
На уљу пропржити црни лук, додати бели лук, шаргарепу и кромпир, па убацити опрано сочиво и зачине. Налити водом и кувати 35–40 минута док не омекша. По жељи, може се згуснути са мало брашна.
Хлеб:
У млаку воду размутити квасац, додати брашно, мало соли и шећера. Замесити тесто и оставити да надође. Пећи у претходно загрејаној рерни око 35 минута.
Салата:
Купус ситно исецкати, посолити, додати сок од лимуна и маслиново уље.
Овај ручак је доказ да и за мале паре можете спремити здрав, посан и домаћи оброк који ће задовољити укус и најизбирљивијих чланова породице. Нема меса, нема млечних производа, али има пуно укуса, здравља – и што је најважније – љубави у припреми.
За 500 динара? Више него могуће!