Претерано конзумирање протеина може бити ШТЕТНО по ова здравствена стања!
Све је више савета да треба уносити више протеина, па произвођачи све чешће наглашавају њихов садржај на амбалажи како би привукли купце.
Иако су протеини важни јер учествују у изградњи мишића, хормона, ензима и јачању имунитета, претеран унос може бити штетан.
Препоручена дневна количина протеина је око 0,84 г по килограму телесне масе за мушкарце и 0,75 г за жене. За оне који тренирају и желе да повећају мишићну масу, унос до 1,6 г по килограму дневно може бити користан.
Нутриционисти упозоравају да вишак протеина не одлази једноставно из тела, већ може да створи проблеме, посебно код људи са хроничним болестима бубрега. Такође постоји и стање познато као тровање протеинима, које се јавља када се уноси превише протеина, а премало масти и угљених хидрата.
Протеини долазе и из биљних и из животињских извора – грашак, сочиво, житарице, али и месо, јаја, млечни производи и риба. Док је вишак животињских протеина повезан са већим ризиком од дијабетеса типа 2, биљни протеини смањују ризик од рака, дијабетеса и помажу у регулацији холестерола.
Стручњаци наглашавају да је најважније одржати равнотежу – протеини, масти и угљени хидрати заједно чувају здравље, а прави однос витамина и минерала једнако је важан као и унос самих протеина.