Бака Јела објаснила како се прави БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА која УСПЕВА баш свима - Обичаји кажу да се свака традиционална погача прави НА ПОСЕБАН НАЧИН
На православни Божић се према обичајима једе чесница, традиционална погача коју домаћице замесе на Бадње вече или рано ујутро на Божић, пре свитања. У тесто, које обликују у округли хлеб, домаћице стављају новчић за привлачење богатства, парченце свињског меса откинуто од печенице коју је домаћин пекао 5. јануара, на Туциндан, као и парченце бадњака за благостање и мир у дому.
Погача или чесница је хлеб који се меси на Бадње вече или на Божићно јутро, а једе се уз доручак 7. јануара када се сви укућани окупе. У хлеб се према традицији ставља новчић, а за оног ко га пронађе верује се да ће му донети новац и среће током целе године.
Бака Јела је за наш портал поделила рецепт који успева баш свима, чак и почетницима.
Без ова ТРИ ЈЕЛА не може да прође Бадње вече - Традиционални рецепти које морате СУТРА да испробате, цела ПОРОДИЦА ће се одушевити
БАДЊЕВКА, старинска ПИТА која се прави за БАДЊЕ ВЕЧЕ - Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт за ОБАВЕЗАН детаљ на трпези
Потребно је:
- 800 гр брашна
- 30 гр квасца
- 100 мл воде
- 1 кашичица шецера
- 1 јаје
- соли мало
- 30 мл уља
- 300 мл млека
Припрема:
Измрвити квасац, додати шећер. Кад надође и запени додати јаје, млеко, уље брашно и со. Замесити глатко тесто, месити 5-6 минута. Оставити да одмори 30 минута покривено. Истрести тесто на сто и обрадити мало рукама и исећи мали део, а остали део развући у круг и ставити у округлу тепсију 22цм обложену пек папиром. Исећи од остатка теста узане траке па и увити у ваљак и уплести у плетеницу па прекрстит плетеницом погачу. Између ставите фигурице по жељи. Покрити да мало порасте и премазати жуманцетом. Пећи на 200 степени Ц 40 минута. Пред крај покрити фолијом да средина не изгори. Премазите одозго мало маслацом.