Рецепт за холандез сос: Направите француски класик и уживајте у најкремастијем укусу
Прави је изазов за многе.
Француска кухиња је позната као једна од најбољих на свету, па онда и не треба да чуди што многи за холандез сос кажу да је најпрефињенијег укуса.
Овај баршунасти, богати сос на бази путера, жуманаца и лимуновог сока, неизоставан је у припреми јела као што су поширана јаја, кувана риба или бланширано поврће.
Иако рецепт делује једноставно, прави изазов крије се у његовој припреми јер захтева пажњу, стрпљење и добар осећај за температуру.
Састојци и количина:
- 3 жуманца
- 1 кашика лимуновог сока
- 1 кашичица сенфа
- 1/4 кашичице соли
- прстохват бибера
- пола шоље несланог путера
Начин припреме:
Отопите путер у микроталасној око једног минута све док не постане врео. Уколико немате микроталасну, наравно, можете га отопити на пари на шпорету.
У блендер убаците жуманца, лимунов сок, сенф, со и бибер и мутите неколико секунди док се све састојци не сједине. Док блендер мути, постепено додајте отопљени путер и смањите брзину блендера. Наставите да мутите све док смеса не буде глатка и без грудвица.
Тада је холандез сос готов и спреман за послужење.
Додатан савет: путер мора бити врео, не млак и топао, већ врео, јер онда холандез сос неће успети ако је путер млак. Пријатно!