САВРШЕНО ХРСКАВА И ЛИСНАТА
Рецепт за КОСОВСКИ ПРОПЕЋ - Пита пуњена млеком и јајима, овако нешто нисте пробали
Старински рецепт који ће одушевити све искусне домаћице.
Данас вам представљмо рецет за нешто другачију питу, зове се косовски пропећ. Ево како се припрема и шта вам је потребно од намирница.
Састојци:
500 гр брашна
1 кашичица соли
300 мл воде
150 г масти или путера
Надев:
- 400 мл млека
- 5 јаја
Припрема
У чинију сипајте 500 грма брашна, једну кашићчицу соли и доливајте млаку воду да замесите мекано тесто, негде око 300 милилитара воде.
Када умесите тесто изнесите га на површину посуту брашном месите га док не постане потпуно брашно.
Оставите га да одмори 10 минута и поделите га на два дела.
Узмите један послужавник ставите на њега брашно, премесите ове две јуфкице и ставите на послужавник. Покријте фолијом и оставите 30 минута.
У чинију ставите 5 јаја, у јаја додајте пола кашичице соли и мутите. Јаја улијте у 400 милилитара млека и сједините.
Након пола сата извадите једну јуфку, истањите је оклагијом да буде изузетно такно и велике површине.
Затим узмите путер или маст, шта вам је лепше и премажите целу кору.
Изрежите кору као пицу када сечете, али оставите тесто у средини састављено. Потом крајеве теста склапајте ка унутрашњости. Покупите крајеве да бисте добили округли облик, оставите да одмори.
Ставите мало брашна преко и другу кору на исти начин припремите и склопите.
У тепсију величине 32 центиметра. Прву јуфку растањите на величину мало већу од тепсије и ставите је у тепсију за печење ( најбоље је да погледајте упутство на видеу), затим истањите другу кору која треба да буде исте величине.
Преко прве ставите другу кору и крајеве који вире изван тепсије савијајте и пакујте у рубове тепсије образујући тако венац од теста.
На крају оставите један мањи отвор пре него што преклопите две стране теста да у њега сипате смесу од млека и јаја коју сте раније припремили, а затим и тај део теста затворите. Оставите малу количину мешавине јаја и млека да са њом премажете питу пре печења.
Питу пећи у загрејаној рерни на 200 степени 25 минута.
Детаљније о рецепту на видеу канала Кухиња Валентина Машковић који је у прилогу.