Ево зашто су ХЕЉДИНЕ КОРЕ БОЉЕ и здравије од обичних - Једна ставка у припреми и ПАКОВАЊУ чини их прикладнијим у здравој исхрани
Нема вештачких додатака, а ево како се одржава њихова свежина док су у продавници.
Уколико сте одлучили да данас направите питу код куће, што је реално одлична одлука, јер у просеку лист пите у пекарама кошта 150 динара, а за 250 динара можете купити паковање кора и направити 4 листа, предлажемо вам да овога пута бирате хељдине коре.
Хељдине коре не садрже конзервансе, пакују се без било каквих додатака, у модификованој атмосфери.То је принцип коришћења инертног гаса, односно мешавине азота и угљен-диоксида. Азот им даје свежину, а угљен-диоксид спречава појаву плесни. Гас им омогућава да дуже трају, чак и до 60 дана, мада је наш лимит 45 дана. Дакле нема вештачких додатака, а хељда је може се рећи једна од здравијих житарица.
Сто грама хељде има, 1435 кЈ, односно 343 кцал. У истој овој количини хељде налази се 71,5 грама угљених хидрата, 13,2 грама протеина и само 3,4 грама масти.
Хељда је одличан извор протеина!
Не само због саме количине протеина коју у себи садржи, већ и због њихове високе биолошке вредности. Наиме, протеине из хељде организам може у великом проценту да искористи, што се објашњава високом концентрацијом свих есенцијалних аминокиселина.
Хељда не садржи глутен!
За разлику од житарица, хељда је без глутена и због тога је могу користити чак и они осетљиви на глутен, као и они који болују од целијакије.
Богата је хранљивим састојцима!
Хељда садржи бројне минерале и одличан је извор мангана, манезијума и бакра. Такође, садржи и гвожће, фосфор, цинк и селен. Значајан проценат препоручене дневне дозе ових минерала можете унети управо уз помоћ хељде.
Када је реч о витаминима, хељда је добар извор пре свега витамина Б комплекса, посебно витамина Б6, ниацина и робофлавина.
Пита са сиром и хељдиним корама.
Састојци:
- 1 паковање кора за питу
- 300 гр ситног или ломљеног сира
- 3 јајета
- 200 гр киселе павлаке или јогурта
- пар кашика хељдиног брашна
- 100 мл уља сунцокретовог
- 1 прашак за пециво
- соли(по потреби)
Укључити рерну на 200 степени. На плех ставити пек папир. Плех оставити по страни.
Припрема фила: Умутити јаја, павлаку или јогурт, уље, брашно, прашак за пециво и мало соли. Одвојити 3-4 кашике са стране. Са тим ћемо на крају премазати сваки лист пите.
Хељдине коре одвојити у једнаке делове, дакле 4 листа по 3 коре.
Ставити прву кору, премазати са 2 кашике припремљеног фила. Преклопити другом кором, премазати и њу филом.
Понављати до 4. коре. Четврту кору такође премазати филом, али и измрвити сир уз ивицу коре. Заролати и ставити у плех. Поновити поступак са осталим корама.
Добијене листове можете благо исећи ножем на парчиће жељене величине. Премазати оним филом који смо оставили са стране, посути сусамом. Оставити 2-3 минута да се фил правилно распореди.
Пећи у рерни на 200 степени, мојој је требало око пола сата.