Рецепт за праве СРПСКЕ ВОРМИЦЕ - Једна ситна грешка у припреми може да упропасти колач, обратите пажњу
Мале тајне искусних домаћица.
Вормице, ванилице, пољупци... Најпопуларнији ситни колач у Србији има неколико назива, а једно је сигуно. Једнако га воле у Србији, али и ван ње судећи по објавама многих кулинара у иностранству који су опседнути нашим колачем.
Ево шта вам је потребно за праве традиционалне вормице са свињском машћу, која их чини савршено прхким, за разлику од рецепта који се базира на уљу који тесто чини мало тврђим.
Састојци:
- 1/2кг брашна (меко - тип "400")
- 125гр путера или маргарина
- 125гр свињске масти (ако не користите свињску маст, ставите путер или маргарин)
- 150гр шећера
- 150гр ораха
- 1 цело јаје
- 1 жуманце
- сок од једног лимуна
- Џем од шипурка (мој фаворит увек), кајсије или по жељи,
шећер у праху
Поступак
Умутити пенасто путер и маст, додати јаја, па све још мало умутити миксером.
Помешати све суве састојке, па их сјединити са мокрим.
Руком добро умесити смесу, тесто, додати по потреби још мало брашна ако се превише лепи, па оставити у фрижидеру да одмори један до два сата.
Тесто прекријте пријањајућом фолијом.
Кад тесто извадите из фрижидера, још једном га израдите и крените са прављењем ванилица.
Тесто разваљати оклагијом отприлике на 0,5цм, сећи калуп жељеног облика или малом чашицом од ракије, па слагати у плех обложен папиром за печење.
Ванилице пећи у загрејаној рерни на 180 степени 10 - 12 минута да благо порумене. Строго пазите да вам тесто не буде препечено, јер у том случају укус буде горак.
Охлађене ванилице премазати са џемом и спајати по две.
Уваљати у шећер у праху.
Најбоље је да их чувате у металној кутији у коју сте претходно положили папирну салвету. Тако остају свеже и фине данима.