Recept za prave SRPSKE VORMICE - Jedna sitna greška u pripremi može da upropasti kolač, obratite pažnju
Male tajne iskusnih domaćica.
Vormice, vanilice, poljupci... Najpopularniji sitni kolač u Srbiji ima nekoliko naziva, a jedno je siguno. Jednako ga vole u Srbiji, ali i van nje sudeći po objavama mnogih kulinara u inostranstvu koji su opsednuti našim kolačem.
Evo šta vam je potrebno za prave tradicionalne vormice sa svinjskom mašću, koja ih čini savršeno prhkim, za razliku od recepta koji se bazira na ulju koji testo čini malo tvrđim.
Sastojci:
- 1/2kg brašna (meko - tip "400")
- 125gr putera ili margarina
- 125gr svinjske masti (ako ne koristite svinjsku mast, stavite puter ili margarin)
- 150gr šećera
- 150gr oraha
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- sok od jednog limuna
- Džem od šipurka (moj favorit uvek), kajsije ili po želji,
šećer u prahu
Postupak
Umutiti penasto puter i mast, dodati jaja, pa sve još malo umutiti mikserom.
Pomešati sve suve sastojke, pa ih sjediniti sa mokrim.
Rukom dobro umesiti smesu, testo, dodati po potrebi još malo brašna ako se previše lepi, pa ostaviti u frižideru da odmori jedan do dva sata.
Testo prekrijte prijanjajućom folijom.
Kad testo izvadite iz frižidera, još jednom ga izradite i krenite sa pravljenjem vanilica.
Testo razvaljati oklagijom otprilike na 0,5cm, seći kalup željenog oblika ili malom čašicom od rakije, pa slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Vanilice peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 - 12 minuta da blago porumene. Strogo pazite da vam testo ne bude prepečeno, jer u tom slučaju ukus bude gorak.
Ohlađene vanilice premazati sa džemom i spajati po dve.
Uvaljati u šećer u prahu.
Najbolje je da ih čuvate u metalnoj kutiji u koju ste prethodno položili papirnu salvetu. Tako ostaju sveže i fine danima.