Стиже недеља строгог поста: 8 савршено укусних јела НА ВОДИ која ће вас одушевити БЕЗ КАПИ УЉА
Иако делује као изазов, пост "на води" може бити и те како креативан, разнолик и укусан, само је потребно мало инспирације.
Како се ближи недеља строжег поста, када се традиционално пости "на води", многи се питају пта припремити, а да буде укусно, заситно и у складу са правилима поста.
Качамак
Састојци
- 300 г белог или жутог кукурузног брашна
- 1/2 л воде
- Со
Воду посолите и пустити да проври. Кад вода проври, сипајте брашно у танком млазу уз непрекидно мешање. Добро скуван качамак не сме да има грудвице, а кува се најмање 10 минута на јакој ватри уз непрекидно мешање дрвеном варјачом. Може се јести сам или као прилог уз било које јело од рибе, рибљи паприкаш, сатараш од поврћа, сос од парадајза или препржен лук.
Паприке пуњене житом
Састојци
- 8 паприка
- 200 г печурки
- 500 г пшенице
- 3 чена белог лука
- 100 г парадајза
- 300 г празилука
- Пола кашичице слатке паприке
- Босиљак
Ситно исецкајте празилук и печурке, а парадајз исеците на коцкице. Издинстајте бели лук и слатку паприку, па додајте претходно скувано и самлевено жито. Додајте зачине по укусу, мало босиљка и припремљеном смесом напуните паприке. Сложите их у плех за печење, прекријте фолијом и пеците 30 минута на 180 Ц.
Кнедле од кромпира
Састојци
- 500 г кромпира
- 500 г брашна
- Презле
- Со
Кромпир скувајте са љуском, огулите и пропасирајте, посолите и замесите са брашном. Добро израђено тесто развијте оклагијом, па га сеците на квадратиће и спустајте у проврелу слану воду. Кнедле су скуване када почну да испливавају на површину. Ваљајте их у презле и служите топле као прилог.
Чорба од поврћа
Састојци
- 1 кромпир
- 1 шаргарепа
- 1 главица црног лука
- 1 паприка
- 2 л воде
- 500 мл сока од парадајза
- 2 кашике зачина
- 1 веза першуна
- Со
Очистите и оперите, а затим ситно исецкајте поврће. Налијте водом и скувајте. Пред крај додајте сок од парадајза, зачин и склоните са ватре. Посолите по укусу и додајте везицу сецканог першуна.
Слани кромпир
Састојци
- 2 кг кромпира
- 1 већа веза першуна
- 2 кашике вегете
- Со
Кромпир ољуштите и исецкајте на коцкице. Налијте водом, па ставите кашичицу соли и кувајте на тихој ватри. Када је куван, склоните са ватре и умешајте ситно исецкан першун. Јело можете служити уз сок од парадајза или рендани рен.
Рибљи паприкаш
Састојци
- 1 кг рибе
- 3 главице црног лука
- 4 паприке
- 5 парадајза
- 1 љута папричица
- Билни зачин
- 1,5 л воде
- Со
Ситно исецкани црни лук издинстајте са исецканим поврћем. Налијте водом, а потом додајте ситно исецкану рибу и биљни зачин. Посолите по жељи. Паприкаш се кува на тихој ватри без мешања, само се повремено продрма лонац.
Бели пасуљ на води
Састојци
- 1/2 кг белог пасуља
- 250 г црног лука
- 1 шаргарепа
- 1 сува паприка
- 2 кашике брашна
- Алева паприка
- Со
Увече потопите пасуљ у воду да преноћи. Сутрадан га оцедите, налијте другом водом и скувајте да проври. Поново га процедите и налијте водом, колико да га прекријете. Додајте сецкано поврће и кувајте док се пасуљ добро не раскува.
Брашно размутите у мало воде, додајте мало алеве паприке, па све то умешајте у пасуљ који ври, додајте со по укус и склоните јело са ватре.
Пуњене јабуке
Састојци
- 4 велике киселе јабуке
- 100 г ораха
- 4 супене кашике меда
- 1 супена кашика сувог грожђа
Јабуке не треба љуштити. Ножем или кашичицом извадите средину јабуке водећи рачуна да оњи део остане читав. Измрвите орахе и помешајте их са сувим грожђем, а затим напуните јабуке. Кувајте јабуке 15 минута на пари. Мед додајте непосредно пред сервирање.