Stiže nedelja strogog posta: 8 savršeno ukusnih jela NA VODI koja će vas oduševiti BEZ KAPI ULJA
Iako deluje kao izazov, post "na vodi" može biti i te kako kreativan, raznolik i ukusan, samo je potrebno malo inspiracije.
Kako se bliži nedelja strožeg posta, kada se tradicionalno posti "na vodi", mnogi se pitaju pta pripremiti, a da bude ukusno, zasitno i u skladu sa pravilima posta.
Kačamak
Sastojci
- 300 g belog ili žutog kukuruznog brašna
- 1/2 l vode
- So
Vodu posolite i pustiti da provri. Kad voda provri, sipajte brašno u tankom mlazu uz neprekidno mešanje. Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje 10 minuta na jakoj vatri uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Može se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.
Paprike punjene žitom
Sastojci
- 8 paprika
- 200 g pečurki
- 500 g pšenice
- 3 čena belog luka
- 100 g paradajza
- 300 g praziluka
- Pola kašičice slatke paprike
- Bosiljak
Sitno iseckajte praziluk i pečurke, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 C.
Knedle od krompira
Sastojci
- 500 g krompira
- 500 g brašna
- Prezle
- So
Krompir skuvajte sa ljuskom, ogulite i propasirajte, posolite i zamesite sa brašnom. Dobro izrađeno testo razvijte oklagijom, pa ga secite na kvadratiće i spustajte u provrelu slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjajte ih u prezle i služite tople kao prilog.
Čorba od povrća
Sastojci
- 1 krompir
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 1 paprika
- 2 l vode
- 500 ml soka od paradajza
- 2 kašike začina
- 1 veza peršuna
- So
Očistite i operite, a zatim sitno iseckajte povrće. Nalijte vodom i skuvajte. Pred kraj dodajte sok od paradajza, začin i sklonite sa vatre. Posolite po ukusu i dodajte vezicu seckanog peršuna.
Slani krompir
Sastojci
- 2 kg krompira
- 1 veća veza peršuna
- 2 kašike vegete
- So
Krompir oljuštite i iseckajte na kockice. Nalijte vodom, pa stavite kašičicu soli i kuvajte na tihoj vatri. Kada je kuvan, sklonite sa vatre i umešajte sitno iseckan peršun. Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.
Riblji paprikaš
Sastojci
- 1 kg ribe
- 3 glavice crnog luka
- 4 paprike
- 5 paradajza
- 1 ljuta papričica
- Bilni začin
- 1,5 l vode
- So
Sitno iseckani crni luk izdinstajte sa iseckanim povrćem. Nalijte vodom, a potom dodajte sitno iseckanu ribu i biljni začin. Posolite po želji. Paprikaš se kuva na tihoj vatri bez mešanja, samo se povremeno prodrma lonac.
Beli pasulj na vodi
Sastojci
- 1/2 kg belog pasulja
- 250 g crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 suva paprika
- 2 kašike brašna
- Aleva paprika
- So
Uveče potopite pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocedite, nalijte drugom vodom i skuvajte da provri. Ponovo ga procedite i nalijte vodom, koliko da ga prekrijete. Dodajte seckano povrće i kuvajte dok se pasulj dobro ne raskuva.
Brašno razmutite u malo vode, dodajte malo aleve paprike, pa sve to umešajte u pasulj koji vri, dodajte so po ukus i sklonite jelo sa vatre.
Punjene jabuke
Sastojci
- 4 velike kisele jabuke
- 100 g oraha
- 4 supene kašike meda
- 1 supena kašika suvog grožđa
Jabuke ne treba ljuštiti. Nožem ili kašičicom izvadite sredinu jabuke vodeći računa da onji deo ostane čitav. Izmrvite orahe i pomešajte ih sa suvim grožđem, a zatim napunite jabuke. Kuvajte jabuke 15 minuta na pari. Med dodajte neposredno pred serviranje.