Стручњаци упозоравају: Уколико спадате у ову групу, НЕ ЈЕДИТЕ ГРАШАК! Може да изазове низ здравствених проблема, иако делује безопасно
Грашак је једна од највољених махунарки, али не утиче добро на свачији организам.
Ова биљка има дуалан утицај. С једне стране, садржи хранљиве састојке и протеине. С друге, пак, представља потенцијални алерген и опасност по здравствено стање.
Садржи висок ниво угљених хидрата, па његово учестало конзумирање може довести до повећања броја килограма. Уколико припадате следећим групама, посебно се чувајте.
Бубрежни проблеми
Упркос наизглед веома здравом утицају, грашак може изазвати и погоршати проблеме с бубрезима. Такође, повећава ниво мокраћне киселине у телу.
Осетљив стомак
Због високог нивоа лактина, долази до надимања, гасова, задржавања течности и гастритиса. Нутриционисти сматрају да је за дневни унос довољно до 3-4 кашике грашка у конзерви. Уколико се та количина прекорачи, може доћи до озбиљнијих последица.
Обољење панкреаса
Старијим особама препоручује се избегавање овог конзервираног поврћа. Пуринска киселина може се задржати у мишићима, што изазива непријатан бол. Такође, уколико болујете од панкреаса немојте га јести због високог нивоа шећера и соли.
Напомена: Уколико поједете грашак, а патите од наведених здравствених проблема, посетите свог лекара. Ако нисте део поменутих група, а ово поврће вам је лоше пало, такође се обратите дежурном дому здравља.
Србија Данас/Српскаинфо/Пренела С.П.