Раскошна да нема даље - Рецепт за ПОСНУ ШТРУДЛУ са маком, орасима и џемом, нема укуснијег домаћег колача
Идеална за дане поста који су тек пред нама, има довољно за целу породицу.
Уколико волите штрудлу, ево за вас једног рецпета за ову посластицу, за све који посте. Спрема се брзо и једноставно.
Потребно за фил:
- 300 мл чаја од јагоде
- 400 г млевеног мака
- 150-200 г шећера
- 4 кашике џема
- 100 г сувог грожђа
- 150 г млевених ораха, по потреби додати још 50-100 мл чаја или отопљени посни маргарин
Сируп за кашаљ
Потребно за тесто:
- 500 г брашна
- 5 кашика шећера
- 15 г квасца
- 1 прашак за пециво
- 125 г посног маргарина 50 г за премазивање
- 200 мл воде до 250 мл
- Кора од 1 лимуна, прсохват соли.
Припрема:
Направите фил тако што ћете прво да скувате чај од јагоде. Затим ћете измешати мак, орахе, шећер и џем, па додати врео чај да попари мак. Када све то лепо измештате, направите тесто.
Тесто правите тако што ћете активирати квасац са водом и шећером. Измештајте брашно и прашак за пециво, додати маргарин, лимунов сок, активиран квасац и воду. Када лепо све умесите, развијте тесто што тање и богато га премажите филом. Ставите у млаку или хладну рерну, па пеците на 180 степени Целзијуса.
Детаљније о рецепту на видеу канала Кухиња Валентина Машковић.