Raskošna da nema dalje - Recept za POSNU ŠTRUDLU sa makom, orasima i džemom, nema ukusnijeg domaćeg kolača
Idealna za dane posta koji su tek pred nama, ima dovoljno za celu porodicu.
Ukoliko volite štrudlu, evo za vas jednog recpeta za ovu poslasticu, za sve koji poste. Sprema se brzo i jednostavno.
Potrebno za fil:
- 300 ml čaja od jagode
- 400 g mlevenog maka
- 150-200 g šećera
- 4 kašike džema
- 100 g suvog grožđa
- 150 g mlevenih oraha, po potrebi dodati još 50-100 ml čaja ili otopljeni posni margarin
Sirup za kašalj
Potrebno za testo:
- 500 g brašna
- 5 kašika šećera
- 15 g kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 125 g posnog margarina + 50 g za premazivanje
- 200 ml vode do 250 ml
- Kora od 1 limuna, prsohvat soli.
Priprema:
Napravite fil tako što ćete prvo da skuvate čaj od jagode. Zatim ćete izmešati mak, orahe, šećer i džem, pa dodati vreo čaj da popari mak. Kada sve to lepo izmeštate, napravite testo.
Testo pravite tako što ćete aktivirati kvasac sa vodom i šećerom. Izmeštajte brašno i prašak za pecivo, dodati margarin, limunov sok, aktiviran kvasac i vodu. Kada lepo sve umesite, razvijte testo što tanje i bogato ga premažite filom. Stavite u mlaku ili hladnu rernu, pa pecite na 180 stepeni Celzijusa.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.