Тајна сочне зељанице без пуно муке – бака је чувала овај рецепт деценијама: Готова за 10 минута
Зељаница је једно од оних јела које мирисом враћа у детињство, а укусом осваја и најпробирљивије. Нема потребе за компликованим састојцима нити дугом припремом – само мало добре воље и топлине домаће кухиње.
У времену када сви трагамо за брзим, али домаћим и топлим оброцима који миришу на детињство, један рецепт се изнова враћа на трпезе – класична, сочна зељаница. Ова пита од спанаћа или блитве, са сиром и јогуртом, прави је мелем за душу, а припрема је толико једноставна да успева и онима који се ријетко хватају кухиње.
Зељаница је вековима била омиљено јело на просторима Балкана – јела се за доручак, ручак, вечеру, па и хладна уз чашу киселог млека. Данас вам доносимо проверени рецепт који је једноставан, не тражи никакву кулинарску диплому, а резултат је савршен – пита која мирише, топи се у устима и нестаје са тањира док сте рекли "зеље".
Састојци:
500 г готових кора за питу
400 г сира (најбоље је користити пола фета, пола ситног)
300 г блитве или спанаћа (може и замрзнуто, али претходно одмрзнути и оцедити)
3 јаја
2 чаше јогурта (око 400 мл)
1/2 чаше уља
Со по укусу
Мало киселе воде (по жељи, за сочност)
Уље за подмазивање тепсије
Припрема:
Прво припремите фил. У великој посуди помешајте ситно исецкано блитву (или спанаћ) са измрвљеним сиром. Додајте јаја, јогурт и уље, па све добро сједините. По потреби посолите – ако је сир слан, будите обазриви.
Припремите кору по кору. Узмите тепсију, премажите је уљем, и почните слагање: ставите две коре, сваку попрскајте мешавином јогурта и уља (можете додати и мало киселе воде), па ставите део фила. Понављајте поступак док не потрошите материјал.
Завршите с корама. На крају ставите две коре без фила, премажите их одозго остатком јогурта и уља, да пита добије лепу боју.
Пеците. Питу ставите у унапред загрејану рерну на 200°Ц и пеците око 35–40 минута, док не добије златно-смеђу боју.
Одмор. Када је готова, прекријте питу кухињском крпом и оставите да одмори десетак минута пре сечења.
Савети домаћица:
Уместо блитве или спанаћа можете користити и мешавину са младим луком, копривом или сремушем.
Ако волите да вам пита буде сочнија, између слојева додајте пар кашика киселе воде.
Уз топлу зељаницу најбоље иде кисело млеко или јогурт – обавезно сервирајте!
Зељаница је једно од оних јела које мирисом враћа у детињство, а укусом осваја и најпробирљивије. Нема потребе за компликованим састојцима нити дугом припремом – само мало добре воље и топлине домаће кухиње. Пробајте већ данас и осетите чари најједноставније, а најукусније пите са зеленим пуњењем.