Торта од лешника и још само 6 састојака - деликатни млечни укус је бисер домаћег посластичарства
Торта носи име по главном граду Кубе и симболу хедонизма.
Идеалан је избор за свечане прилике, рођендане и празнике, али и за оне тренутке када једноставно желите да се засладите нечим посебним.
У наставку вам доносимо рецепт и мале тајне припреме које ће учинити вашу Хавана торту неодољивом.
Торта Хавана
Састојци:
- 1 л млека
- 450 г кристал шећера
- 3 кесице желатина (30 гр)
- 500 мл слатке павлаке
- 200 г лешник наполитанки
- 200 г лешник
Припрема:
Растопите 200 г шећера и сипајте у метални плех са папиром за печење. Желатин се ставља са неколико кашика (десетак) млека да набубри.
Млеко помешати са шећером (250 г) и ставити да проври. Када проври склонити са ватре. Желатину додати 5 кашика врелог млека и промешати, па онда масу са желатином истрести у преостало врело млеко.
Миксером умутити да се желатин отопи па оставити да се охлади до собне температуре (може да се после стави још сат времена у фрижидер). Маса треба да је нешто гушћа од јогурта.
Одвојено умутите слатку павлаку Комбинујте слатку павлаку и желатинску масу. Разбијте охлађени шећер, додајте лешнике и вафле, а затим их самељите (по могућности миксером јер ћемо добити и веће и мање комаде).
Уколико не желите млевени шећер да правите можете и без њега, само лешници и наполитанке, али је са шећером пуно бољи укус. У већу шерпу или калуп ( пречника 28 – 30 цм ) ставити фолију и посути петину млевених састојака, преко ставити четвртину фила и тако завршити до краја.
Ставите у фрижидер преко ноћи, поклопљено. Затим га окрените на лежиште и уклоните фолију. Торта чак и не мора да буде украшена, свакако изгледа добро.