Torta od lešnika i još samo 6 sastojaka - delikatni mlečni ukus je biser domaćeg poslastičarstva
Torta nosi ime po glavnom gradu Kube i simbolu hedonizma.
Idealan je izbor za svečane prilike, rođendane i praznike, ali i za one trenutke kada jednostavno želite da se zasladite nečim posebnim.
U nastavku vam donosimo recept i male tajne pripreme koje će učiniti vašu Havana tortu neodoljivom.
Torta Havana
Sastojci:
- 1 l mleka
- 450 g kristal šećera
- 3 kesice želatina (30 gr)
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g lešnik napolitanki
- 200 g lešnik
Priprema:
Rastopite 200 g šećera i sipajte u metalni pleh sa papirom za pečenje. Želatin se stavlja sa nekoliko kašika (desetak) mleka da nabubri.
Mleko pomešati sa šećerom (250 g) i staviti da provri. Kada provri skloniti sa vatre. Želatinu dodati 5 kašika vrelog mleka i promešati, pa onda masu sa želatinom istresti u preostalo vrelo mleko.
Mikserom umutiti da se želatin otopi pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature (može da se posle stavi još sat vremena u frižider). Masa treba da je nešto gušća od jogurta.
Odvojeno umutite slatku pavlaku Kombinujte slatku pavlaku i želatinsku masu. Razbijte ohlađeni šećer, dodajte lešnike i vafle, a zatim ih sameljite (po mogućnosti mikserom jer ćemo dobiti i veće i manje komade).
Ukoliko ne želite mleveni šećer da pravite možete i bez njega, samo lešnici i napolitanke, ali je sa šećerom puno bolji ukus. U veću šerpu ili kalup ( prečnika 28 – 30 cm ) staviti foliju i posuti petinu mlevenih sastojaka, preko staviti četvrtinu fila i tako završiti do kraja.
Stavite u frižider preko noći, poklopljeno. Zatim ga okrenite na ležište i uklonite foliju. Torta čak i ne mora da bude ukrašena, svakako izgleda dobro.