У једноме многи греше када праве чај од нане - многи уништавају лековите састојке непромишљеним потезом
Омиљени чај се спрема овако.
04.12.2025.
22:43
Коментари (0)
Највећа грешка коју готово сви праве јесте то што прелију сушену нану кључалом водом.
Висока температура уништава етерична уља и арому, па чај изгуби мирис, постане горак и мање лековит. Друга честа грешка је предуго потапање, због чега чај потамни, оксидира и добије тежак укус.
Најчешће грешке код припреме:
- Преливање кључалом водом – “спали” арому и лековитост.
- Предуго парење (преко 10 мин) – чај постаје горак и тамнији.
- Коришћење старе, бледе суве нане – без мириса и слабе јачине.
- Додавање шећера одмах – мења природан укус и смањује дејство.
Зашто је нана добра?
Сушена нана задржава сва своја најважнија лековита својства. Највише делује на стомак и дисајне путеве, а посебно је добра кад смо нервозни, под стресом или имамо пробавне сметње.
Њена дејства:
- Умирује стомак, смањује гасове и надимање.
- Помаже варењу и олакшава након тешке хране.
- Смирује грчеве у цревима и желуцу.
- Опушта мишиће и делује благо седативно.
- Ублажава мучнину.
- Ослобађа дисајне путеве код прехладе.
- Смањује нервозу и помаже лакши сан.
Како се правилно прави чај од сушене нане?
Ово је најисправнији и најделотворнији начин припреме:
- Загрејте воду до 85–90°Ц – то је тренутак пре кључања када се јављају ситни мехурићи.
- У шољу ставите 1 кашику сушене нане.
- Прелијте водом и обавезно поклопите.
- Оставите да одстоји 5–7 минута.
- Процедите и пијте.
- Ако желите мед, додајте га тек када се чај мало прохлади.