Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧИСТИ И БУБРЕГЕ

Расте ПОРЕД ПУТА, а доноси ЗДРАВЉЕ - Позната као лек за ИСКАШЉАВАЊЕ, чувар плућа и срца, а добра и за СМИРЕЊЕ

07.04.2024. 18:33
Пише:
Србија Данас
Jagorčevina
Јагорчевина / Извор: YouTube printscreen/O Свему и Свачему

Јаглац или јагорчевина је биљна врста која је распрострањена како у јужној тако и у западној Европи, као и на подручју југозападне Азије и северозападне Африке. Јагорчевина је међу првим биљкама које почињу да цветају у пролеће.

Јагорчевина се веома лако узгаја, па се често може видети у рано пролеће у баштама и на балконима. Одговарају јој ниске температуре и изузетно је отпорна на хладну зиму, а то само значи да је током лета треба заштити од јарког сунца.

Лековита својства јагорчевине

Од лековитих материја јагорчевина садржи: натријум, калцијум, сапонин, примаверин, примулаверин, а у самом цвету флавоноиде. Лист садржи много витамина Ц, те каротен, кристализоване јаглачне киселине.

Jagorčevina
Јагорчевина / Извор: Shutterstock

Јагорчевина није довољно искоришћена, иако је веома вредна лековита биљка. Има дугу историју употребе као лек, те је нарочито коришћена у лечењу стања који укључују спазме, парализе, као аналгетик и антипиретик.

Како ова биљка садржи сапонине, а они делују као експекторанси, као и салицилате који су главни састојак аспирина, она делује и на смирење упале, те против грознице. Лек не би требало прописивати трудницама, болесницима који су осетљиви на аспирин као ни оним болесницима који узимају антикоагулативне лекове.

Чајеви за разне тегобе

Несаница и главобоља: потребно је 50 грама јагорчевине, 25 г лавандиног цвета, 10 г хмеља и 15 г кантариона. До врха пуну кашику ове мешавине прелијте са 1/4 л вреле воде и оставите да одстоји три минута. Процеђен чај се пије заслађен медом, док је врео, пред спавање.

Прехлада и суви кашаљ: 50 г уситњених цветова јагорчевине прелије се литром кључале воде и остави да одстоји пола сата. Процеди се у стаклени бокал и пије пет шољица дневно.

Пролећни умор: уситни се 10 грама сувог корена јагорчевине, 10 г цветова мајчине душице и 10 г аниса. Мешавина се прелије са 2,5 децилитара кипуће воде и процеди. Пије се једна шоља дневно.

Све ређа у природи, чешћа у врту

У природи јагорчевина расте на ливадама, пропланцима и шумама, од марта до маја, али је због људског немара – прекомерног и неправилног брања, знатно проређена и може да се нађе веома мало њених природних станишта. Међутим, данас се јагорчевина узгаја као хортикултурна биљка, са више стотина „припитомљених“ врста, варијетета и хибрида,  који се разликују по боји, облику и периодима цветања, пишу Лепоте Србије.

Србија Данас/Ј.Ш.