Воћна летња чаролија - Колач са кајсијама који се топи у устима
Ово је савршени летњи десерт који ће освојити ваше срце и непце.
Овај нежни, мирисни колач са кајсијама прави је спој једноставне припреме и раскошног укуса.
Његова лагана текстура, обогаћена сочним, благо киселкастим кајсијама, идеална је уз шољу кафе или као освежење после ручка у топлим данима.
Захваљујући једноставним састојцима које већина домаћинстава већ има у кухињи, овај колач лако ће постати ваш летњи фаворит, било да га припремате за породицу, госте или само као тренутак слатког предаха.
Потребни састојци
-Јаја 3 комада
-Шећер 150 г
-Јогурт 200 мл
-Уље 100 мл
-Брашно 250 г
-Прашак за пециво 1 кесица
-Ванилин шећер 1 кашичица
-Кајсије 10 до 12 комада
-Шећер у праху за посипање
Начин припреме
У већој чинији умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не добијете пенасту, светлу масу. Додајте јогурт и уље, па лагано умешајте брашно претходно помешано с прашком за пециво. Смеса треба да буде глатка и уједначена.
Припремљену смесу сипајте у претходно подмазан и побрашњен плех, или по жељи у керамичку ватросталну посуду. Опране кајсије преполовите и распоредите их по врху теста, са пресеченом страном окренутом надоле.
Колач пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 35 до 40 минута, односно док не добије златно-смеђу боју. Након печења, оставите да се потпуно охлади, а затим га нежно поспите шећером у праху.
Овај колач можете послужити и уз куглу сладоледа од ваниле или уз лагани прелив од воћног сирупа.