Овако кремаст колач још нисте јели - тајна италијанског рецепта са посебном слатком пастом којој ћете се враћати
Тирамису је више од посластице – то је осећај. У овој верзији са пистаћа, он добија нову димензију – боју, текстуру и арому која подсећа на летње вечери на италијанској ривијери. Пробајте, заљубићете се на први залогај.
У свету слаткиша мало је десерата који уживају толику међународну славу као што је то случај са тирамисуом. Кремаст, раскошан, а опет једноставан – тирамису је симбол италијанске сластичарске генијалности.
Данас вам доносимо нешто другачије: пистација тирамису, варијацију која одише рафинираношћу и мирише на лето. Идеалан је за све оне који желе да изненаде непца познатим укусом у новом, зеленкастом руху.
Историја тирамисуа
Назив тирамису потиче од италијанског израза “тирами сù”, што значи „подигни ме“ или „развесели ме“. Ова посластица се први пут појавила у северној Италији, највероватније у регији Венето или Фриули-Венезиа Гиулиа, током 1960-их година. Иако се тачна локација и аутор споре међу угледним куварима и сластичарима, сви се слажу да је тирамису спој једноставних састојака – пишкота натопљених кафом, крема од јаја и масцарпонеа, са богатим слојем какаа на врху – који заједно стварају магију.
У почетку је био посластица резервисана за ресторане више класе, али је брзо освојио свет. Данас постоји на стотине верзија – од воћних, преко алкохолних, па све до веганских. Ипак, пистација верзија се последњих година пробија у врх популарности, захваљујући кремастом, орашастом укусу који се савршено слаже са нежним масцарпоне слојевима.
Састојци за Тирамису Пистаћи:
За крему:
- 250 г масцарпоне сира
- 250 мл слатке павлаке
- 3 кашике шећера у праху
- 3 кашике паста од пистаћа (можете сами да је направите бланширане пистаће уситните у блендеру са мало неутралног уља док не добијете глатку крему)
- 1 кашичица екстракта ваниле
За основу:
200 г пишкота (савоиарди)
200 мл јаког espressa (охлађеног)
1 кашика likera од бадема или рума (опционо)
За декорацију:
- Сецкане или млевене пистације
- Какао прах
Припрема:
- У великој посуди умутите слатку павлаку са шећером у праху док не добијете чврст шлаг.
- У другој чинији сједините масцарпоне, пасту од пистација и екстракт ваниле. Мутите кратко док не добијете глатку смесу.
- Спојите две масе лагано мешајући шпатулом да остане ваздушаста.
- Пишкоте кратко умачите у кафу помешану са likerom (ако користите) – пазите да се не натопе превише.
- У чаше, чаше за десерт или правоугаони плех слажите ред пишкота, затим слој креме од пистација. Поновите поступак док не потрошите састојке.
- Завршите слојем креме, а затим декоришите са сецканим пистацијама и по жељи – ренданом белом чоколадом.
- Оставите да одстоји у фрижидеру минимум 4 сата, идеално преко ноћи.
За још богатији укус, користите домаћу пасту од пистација: бланширане пистације уситните у блендеру са мало неутралног уља док не добијете глатку крему.