ПРЕПОРУКА ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА
За ПРАВЕ ЉУБИТЕЉЕ ЧОКОЛАДЕ - Рецепт за ПРАГ ТОРТУ, не постоји раскошнија посластица, овај укус се памти
Ево како се припрема и шта вам је потребно.
Представљамо вам рецепт за чоколадну торту Праг.
Састојци:
За патишпањ:
115 г брашна
6 јаја
150 г шећера
40 г растопљеног путера
25 г какао праха
1 кашичица ванилиног шећера
1 кашичица прашка за пециво
За грилијаш:
180 г шећера
60 г бадема
50 мл воде
За крем:
250 г меког путера
120 г кондензованог млека
120 г готовог грилијажа
2 кашичице (10 г) какао праха
За премаз:
90 г шећера
160 мл воде
1/2 кашичице ванилиног шећера
За чоколадну глазуру:
90 г црне чоколаде
200 мл млека
60 г меда (2 кашике)
30 г путера
10 г какао праха
Додатно:
2 кашике густог џема/мармеладе
Погледајте како се прави:
Рецепт за чоколадну Праг торту:
За торту прво припремите патишпањ. Посебно помешајте брашно, какао и прашак за пециво. Све измешајте жичаном мутилицом, можете просејати. Ставите јаја у чинију, додајте шећер и ванилин шећер. Добро умутите миксером док се не формира густа, прозрачна, лагана маса. Додајте суве састојке у две фазе, пажљиво их мешајући лопатицом одоздо према горе. У мању чинију ставите 2 кашике теста, сипајте отопљени, охлађени путер и промешајте.
Ову смесу додајте у главно тесто и лагано умешајте лопатицом. Припремите калуп пречника 21 цм. Ставите тесто у њега и раширите га. Пеците у добро загрејаној рерни на 170 Ц око 35-40 минута. Не отварајте рерну првих 20-25 минута. Готов патишпањ охладите наопачке. Затим извадите из калупа, умотајте у филм и оставите да одстоји 6-8 сати.
За грилијаш ољуштене и печене орахе самељите у блендеру. Сипајте воду у шерпу и додајте шећер. Ставите на ватру, доведите до кључања и кувајте на лаганој ватри око 5-7 минута до златно-смеђе боје. У готов карамел одмах додајте орахе и брзо промешајте. Сипајте на силиконску простирку и оставите да се охлади. Затим изломите на комаде и самељите у блендеру.
Затим, за крем, у чинију ставите меки путер и добро умутите миксером око 3-5 минута. Требало би да постане лагано и прозрачније. Додајте кондензовано млеко и какао и поново умутите. На крају додајте изблендани грилијаж и кратко измутите миксером. Крем је спреман. Припремите премаз. Да бисте то урадили, помешајте воду, шећер и ванилин шећер у шерпи. Ставите на ватру и доведите до кључања и растворите шећер. Склонити са ватре и добро охладите.
Исеците патишпањ на три једнака слоја. Положите први слој и навлажите га премазом. Затим га премажите половином крема. Ставите следећи слој торте и поново натопите, па распоредите преосталу крему. Одвојите мало креме, око 1-2 кашике. Ставите трећи слој торте на врх, лагано га притисните рукама. Загладите стране торте резервисаним кремом. По врху торте премажите танак слој џема. Ставите у фрижидер на 1 сат.
За глазуру помешајте чоколаду, млеко, путер, какао и мед у шерпи. Ставите на ватру и доведите до кључања уз стално мешање. Затим смањите ватру и кувајте глазуру још 7-10 минута док се не згусне. Готову глазуру мало охладите. Ставите торту на плех и прелијте глазуром одозго. Пажљиво је раширите лопатицом или дугачким ножем. Вратите у фрижидер. Охлађену торту украсите по жељи.
Србија Данас/ Ствар укуса/ пренела: Д.М.