PREPORUKA ISKUSNIH DOMAĆICA
Za PRAVE LJUBITELJE ČOKOLADE - Recept za PRAG TORTU, ne postoji raskošnija poslastica, ovaj ukus se pamti
Evo kako se priprema i šta vam je potrebno.
Predstavljamo vam recept za čokoladnu tortu Prag.
Sastojci:
Za patišpanj:
115 g brašna
6 jaja
150 g šećera
40 g rastopljenog putera
25 g kakao praha
1 kašičica vanilinog šećera
1 kašičica praška za pecivo
Za grilijaš:
180 g šećera
60 g badema
50 ml vode
Za krem:
250 g mekog putera
120 g kondenzovanog mleka
120 g gotovog grilijaža
2 kašičice (10 g) kakao praha
Za premaz:
90 g šećera
160 ml vode
1/2 kašičice vanilinog šećera
Za čokoladnu glazuru:
90 g crne čokolade
200 ml mleka
60 g meda (2 kašike)
30 g putera
10 g kakao praha
Dodatno:
2 kašike gustog džema/marmelade
Pogledajte kako se pravi:
Recept za čokoladnu Prag tortu:
Za tortu prvo pripremite patišpanj. Posebno pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve izmešajte žičanom mutilicom, možete prosejati. Stavite jaja u činiju, dodajte šećer i vanilin šećer. Dobro umutite mikserom dok se ne formira gusta, prozračna, lagana masa. Dodajte suve sastojke u dve faze, pažljivo ih mešajući lopaticom odozdo prema gore. U manju činiju stavite 2 kašike testa, sipajte otopljeni, ohlađeni puter i promešajte.
Ovu smesu dodajte u glavno testo i lagano umešajte lopaticom. Pripremite kalup prečnika 21 cm. Stavite testo u njega i raširite ga. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 170 C oko 35-40 minuta. Ne otvarajte rernu prvih 20-25 minuta. Gotov patišpanj ohladite naopačke. Zatim izvadite iz kalupa, umotajte u film i ostavite da odstoji 6-8 sati.
Za grilijaš oljuštene i pečene orahe sameljite u blenderu. Sipajte vodu u šerpu i dodajte šećer. Stavite na vatru, dovedite do ključanja i kuvajte na laganoj vatri oko 5-7 minuta do zlatno-smeđe boje. U gotov karamel odmah dodajte orahe i brzo promešajte. Sipajte na silikonsku prostirku i ostavite da se ohladi. Zatim izlomite na komade i sameljite u blenderu.
Zatim, za krem, u činiju stavite meki puter i dobro umutite mikserom oko 3-5 minuta. Trebalo bi da postane lagano i prozračnije. Dodajte kondenzovano mleko i kakao i ponovo umutite. Na kraju dodajte izblendani grilijaž i kratko izmutite mikserom. Krem je spreman. Pripremite premaz. Da biste to uradili, pomešajte vodu, šećer i vanilin šećer u šerpi. Stavite na vatru i dovedite do ključanja i rastvorite šećer. Skloniti sa vatre i dobro ohladite.
Isecite patišpanj na tri jednaka sloja. Položite prvi sloj i navlažite ga premazom. Zatim ga premažite polovinom krema. Stavite sledeći sloj torte i ponovo natopite, pa rasporedite preostalu kremu. Odvojite malo kreme, oko 1-2 kašike. Stavite treći sloj torte na vrh, lagano ga pritisnite rukama. Zagladite strane torte rezervisanim kremom. Po vrhu torte premažite tanak sloj džema. Stavite u frižider na 1 sat.
Za glazuru pomešajte čokoladu, mleko, puter, kakao i med u šerpi. Stavite na vatru i dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Zatim smanjite vatru i kuvajte glazuru još 7-10 minuta dok se ne zgusne. Gotovu glazuru malo ohladite. Stavite tortu na pleh i prelijte glazurom odozgo. Pažljivo je raširite lopaticom ili dugačkim nožem. Vratite u frižider. Ohlađenu tortu ukrasite po želji.
Srbija Danas/ Stvar ukusa/ prenela: D.M.