Да ли сте чули за зафрканце? Савршено мекано, уврнуто пециво са спанаћем по бакином рецепту
За недељу пуну лепих мириса и укуса
Потребно је:
- 15 гр квасца
- 1 кашичица шећера
- 250 мл млека млаког
- 1 јаје
- 400- 450 гр брашна
- 3 кашике уља
За надев:
- 300 гр сира
- 4 круга смрзнутог спанаћа
- 1/2 кашичице мл. паприке
- по жељи 1 кашичица ајвара
- 50 гр маслаца
- 1 жуманце за премазивање
Сладак купус по бакиној рецептури: Савршен ручак препун витамина (Рецепт)
Посне кифлице са пивом и орасима по рецепту наших бака: Пивчићи се праве за 20 минута, а укус одушевљава
Припрема:
Потопити квасац, додати шећер и пустити да запени. У ванглицу сипати млеко, квасац, уље, јаје и измрвити жицом. Додавати брашно и мешати варјачом и мутити да се добије средње глатко тесто. Оставити да одмори.
Сир изгњечити и поделити га на 3 дела. У један додати ајвар и слатку паприку, у други спанаћ одмрзнути, а трећи само издробити виљушком.
Тесто истрести на сто, па га оклагијом изваљати за 2 цм дебљине.
Тесто изваљати у правоугаоник. Тесто прстима обележити на три дела. У први део ставити спанаћ до њега сир са паприком и до њега чисто сир.
Преклопити тесто на три дела па га сећи по ширини за 2 прста ширине. Мало га рукама развући па увити око осовине и ређати у подмазан плех. Оставити да мало одмори па премазати жуманцетом и посути сусамом. Пећи на 200 степени Ц 30 минута.