Захваљујући овој кулинарској посластици ваша деца ће заволети поврће - преукусно је, а брзо се спрема
Варијација за припрему овог преукусног главног јела има пуно, али је ипак оригинална верзија - најбоља.
У времену када се све више окрећемо једноставним, топлим јелима која миришу на детињство и породични сто, пармигиана ди меланзане поново добија заслужену пажњу. Овај традиционални италијански специјалитет, који потиче из јужних делова Италије — са Сицилије, из Калабрије или Кампаније, зависи кога питате — прави је пример јела које у себи носи дух Медитерана.
Наизглед једноставан спој патлиџана, парадајз-соса, моцареле и пармезана, пармигиана је много више од обичног сложенца. То је кулинарски загрљај, топла порука исписана у сваком слоју, мирис босиљка који се шири кухињом док се јело крчка у рерни.
Данас се припрема у бројним варијантама – неки је праве с прженим патлиџанима, други бирају здравију варијанту са печеним. Неко додаје и кувана јаја или чак шунку, али прави пуристи ће вам рећи да су једноставност и добар састојак кључ.
Било да је служите као главно јело уз чашу вина, или као предјело на свечаној вечери, пармигиана ди меланзане увек ће пробудити емоције – и то је оно што је чини вечном.
Састојци
2 већа плава патлиџана
500 мл пасираног парадајз-соса (најбоље домаћег)
250 г моцареле (или више, по укусу)
100 г ренданог пармезана
1 чен белог лука
Маслиново уље
Свеж босиљак
Со и бибер
Мало брашна (за пржење, опционо)
Припрема
Припрема патлиџана – патлиџане исеците по дужини на танке кришке (око 0,5 цм), посолите их и оставите 20–30 минута да пусте горчину. Затим их оперите под млазом воде и просушите кухињским убрусом. По жељи их можете уваљати у брашно и кратко испржити на мало маслиновог уља, или их испећи на роштиљ-тигању без уља за лакшу варијанту.
Припрема парадајз-соса – на маслиновом уљу пропржите ситно сецкан бели лук, додајте пасирани парадајз, зачините сољу, бибером и сецканим босиљком. Крчкајте 15–20 минута док се сос не згусне.
Слагање слојева – у ватросталну посуду ставите мало парадајз-соса, поређајте ред патлиџана, преко њих још мало соса, затим комадиће моцареле и рендани пармезан. Понављајте поступак док не потрошите све састојке, а завршите слојем соса и обилним посипом пармезана.
Печење – пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 30–35 минута, док површина не добије златну боју.
Одмор и служење – оставите јело да одмори најмање 15 минута пре сечења, како би се слојеви лепо повезали.