Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Гаси ВАТРУ У ГРЛУ: Овај НАПИТАК СРБИ СПРЕМАЈУ када имају проблем са упалом, рецепт стар деценијама

24.02.2023. 10:52
Пише:
Србија Данас
zaprženo mleko
запржено млеко / Извор: Фото: Youtube printscreen/Kuvaj уживо

Помаже и доноси окакшање веома брзо, а једноставно се припрема!

Уколико вас мучи упорна упала грла и кашаљ, поред лекова које вам је лекар преписао, можете олакшати себи припремом неког од домаћих мелема који се преносе са генерације на генерацију. У детињству су вам родитељи сигурно припремали запржено млеко, а овај рецепт сигурно брзо доноси олакшање. 

Ево како се припрема. 

Данас ОБАВЕЗНО ЗАПАЛИТЕ СВЕЋУ - Славимо великог светитеља, уколико имате ЖИВОТИЊЕ у ДОМАЋИНСТУ урадите ово

Данас ОБАВЕЗНО ЗАПАЛИТЕ СВЕЋУ - Славимо великог светитеља, уколико имате ЖИВОТИЊЕ у ДОМАЋИНСТУ урадите ово

МАЛЕ БОГИЊЕ СЕ ШИРЕ СРБИЈОМ! Докторка ОТКРИЛА КО ЈЕ ЗАШТИЋЕН, лоша вест за све који су РОЂЕНИ у овом периоду

МАЛЕ БОГИЊЕ СЕ ШИРЕ СРБИЈОМ! Докторка ОТКРИЛА КО ЈЕ ЗАШТИЋЕН, лоша вест за све који су РОЂЕНИ у овом периоду

Карамел-млеко

Овај лековити, преслатки млечни напитак вероватно ће многе асоцирати на детињство. Посебно током зимских дана, када се на санкању и грудвању остане превише дуго, па повратку кући крене да боли грло. У народу се овај напитак зове и "запржено млеко", "препечено млеко" или "карамелизовано млеко" и пије се чим осетите да грло почиње да "гребе".

Припрема се врло једноставно, а прави је мелем за грло и плућа.

  • Сипајте 3 кашике кристал шећера у шерпицу или веће лонче. Ставите шерпицу на ринглу и загрејте је на јакој температури
  • Чим се шећер истопи, смањите температуру
  • Док се топи, шећер све време мешајте и пазите да не загори
  • Када шећер добије изглед карамела, склоните га са ватре, сипајте шољу млека. Шећер ће се одмах кристалозовати и стврднути, али га одмах вратите на ринглу и наставите брзо да мешате, док се оба састојка не сједине и док се шећер скроз не растопи у млеку
  • Мешајте све док смеса не постане хомогена.
  • Карамелизовано млеко пије се док је вруће, јер тако је најделотворније.

 

}