Зашто никада не би требало да огулите банану без прања? Могуће су опасне последице
Стручњаци упозоравају на важан, али често занемарен корак у припреми воћа који може утицати на здравље.
Вероватно не бисте загризли јабуку или ставили неколико зрна грожђа у уста а да их претходно не оперете. Свесни сте да једете и кору плода, на којој се може налазити ко зна шта.
Али, шта је са бананама и авокадом – воћем које се гули пре конзумације?
Стручњаци за безбедност хране истичу да и њих треба прати.
– Производе који имају кору треба испрати под млазом чисте воде, чак и ако нећете јести кору. То је најбоља пракса за безбедно руковање храном, јер се тако смањује ризик од преноса прљавштине или микроорганизама који се могу налазити на спољашњости плода – истакла је за "HuffPost" Тамика Симс из Међународног савета за информације о храни.
Док се прљавштина може видети, остаци пестицида или микроби који могу изазвати болести преносиве храном нису видљиви голим оком.
Због тога Симсова препоручује прање свих намирница пре јела.
– Коре банане, авокада и други производи са дебелом спољашњом површином једнако су подложни контаминацији као и мекше воће и поврће са нежнијом кором – напомиње стручњак за безбедност хране Тревор Крејг.
Америчка агенција за храну и лекове пронашла је листерију и салмонелу на кори авокада. Иако дебља кора отежава продирање бактеријама и прљавштини у унутрашњост, при сечењу плода нож може пренети те контаминанте у јестиви део.
Прањем коре смањује се вероватноћа да до тога дође.