Zašto nikada ne bi trebalo da ogulite bananu bez pranja? Moguće su opasne posledice
Stručnjaci upozoravaju na važan, ali često zanemaren korak u pripremi voća koji može uticati na zdravlje.
Verovatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko zrna grožđa u usta a da ih prethodno ne operete. Svesni ste da jedete i koru ploda, na kojoj se može nalaziti ko zna šta.
Ali, šta je sa bananama i avokadom – voćem koje se guli pre konzumacije?
Stručnjaci za bezbednost hrane ističu da i njih treba prati.
– Proizvode koji imaju koru treba isprati pod mlazom čiste vode, čak i ako nećete jesti koru. To je najbolja praksa za bezbedno rukovanje hranom, jer se tako smanjuje rizik od prenosa prljavštine ili mikroorganizama koji se mogu nalaziti na spoljašnjosti ploda – istakla je za "HuffPost" Tamika Sims iz Međunarodnog saveta za informacije o hrani.
Dok se prljavština može videti, ostaci pesticida ili mikrobi koji mogu izazvati bolesti prenosive hranom nisu vidljivi golim okom.
Zbog toga Simsova preporučuje pranje svih namirnica pre jela.
– Kore banane, avokada i drugi proizvodi sa debelom spoljašnjom površinom jednako su podložni kontaminaciji kao i mekše voće i povrće sa nežnijom korom – napominje stručnjak za bezbednost hrane Trevor Krejg.
Američka agencija za hranu i lekove pronašla je listeriju i salmonelu na kori avokada. Iako deblja kora otežava prodiranje bakterijama i prljavštini u unutrašnjost, pri sečenju ploda nož može preneti te kontaminante u jestivi deo.
Pranjem kore smanjuje se verovatnoća da do toga dođe.