ИСКУСИТЕ МАКЕДОНИЈУ НА ТАЊИРУ: Рецепт за традиционалну ПАСТРМАЈЛИЈУ - правићете је сваког дана! (ВИДЕО)
Укус јој је невероватан!
Иако по називу асоцира на пастрмку, ово јело нема никакве везе ни са том, нити било којом другом рибом.
Изгледа да је име добила по пастрми - димљеном овчијем месу, које се некад користило у припреми пастрмајлије.
УМРЛА У НАЈГОРИМ МУКАМА: Смрт СРПСКЕ манекенке (30) шокирала јавност, имала је ЈЕДНОГОДИШЊЕГ СИНА
Док ДЕВИЦИ пријају авантуре, БЛИЗАНАЦ флертује са ВАГОМ: Ево шта вас чека 3. дана МАРТА месеца
ГОЈАЗНОСТ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ: Ево како губитак килограма СПРЕЧАВА РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА, а ово су ПРВИ СИМПТОМИ, према резултатима студије
"Храна је све оно што смо ми. Она је додатак осећају националне и етничке припадности, твоје личне историје, историје твог краја, твоје регије, племена, чак и твоје баке. Нераздвојива је од твојих корена" - мудра је изрека једног кувара.
По традиционалном македонском рецепту за пастрмајлију је потребно:
- 250 мл млаке воде
- 10 гр квасца
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 кашичица шећера
- мало соли
- 400-450 гр брашна
Надев :
- 250 гр свињског меса
- суви зачин или со
- мало мл. црвене паприке
- бибера
- два листа суве сланине сецкан
- першунов листа
Припрема:
Од наведених састојака замесити мекше тесто и добро обрадити да буде глатко. Оставити да одмори 30 минута покривено.
Истрести тесто на сто па поделити у мање лоптице обрадити рукама и покрити 10 минута. Месо исећи на што ситније, побиберити посолити, додати паприку и першунов лист..
Измешати. По правилу ово треба направити бар сат времена раније.. Лоптице развући у мање чамце па у средину поређати месо. По жељи може се додати и мало качкаваља.
На крају додати мало масти. Уколико користите сланину, није неопходно додавати уље јер ће она пустити своју маст.
Покрити опет 10 минута премазати иивице уљем и печи на 200 степени Ц око 30-40 минута. На пећи на дрва на великој температури око 15 минута.
Пријатно!