Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДЕТЕ ПРЖЕНО? Нисте ни свесни колико НАРУШАВАТЕ ЗДРАВЉЕ - овај орган вам је у ОПАСНОСТИ

20.02.2022. 14:45
Пише:
Србија Данас
prženo
пржено / Извор: Shutterstock

Није наивно!

Према истраживањима, ако редовно конзумирате пржену храну, требало би да будете озбиљно забринути.

Нова студија у којој су истраживачи користили податке из упитника о 106.966 жена старости од 50 до 79 година, у периоду од 18 година, фокусирала се на посматрање учесталости једења пржене хране попут пилетине, рибе, помфрита и слично.

Знате је као Мадам Пиано, а мало ко зна да је ПРОМЕНИЛА ПРАВО ИМЕ, као и да ИЗА СЕБЕ ИМА БРАК СА КОЛЕГОМ! ДАНАС се бави потпуно другачијом професијом...

Знате је као Мадам Пиано, а мало ко зна да је ПРОМЕНИЛА ПРАВО ИМЕ, као и да ИЗА СЕБЕ ИМА БРАК СА КОЛЕГОМ! ДАНАС се бави потпуно другачијом професијом...

БИК нестабилан на послу, док ЛАВУ цветају руже: Ово је ДНЕВНИ ХОРОСКОП за НЕДЕЉУ - 20. фебруар

БИК нестабилан на послу, док ЛАВУ цветају руже: Ово је ДНЕВНИ ХОРОСКОП за НЕДЕЉУ - 20. фебруар

ВЛАДАВИНА РИБА ЈЕ ПОЧЕЛА: Ево шта очекује сваки ХОРОСКОПСКИ ЗНАК у периоду од 19 фебруара до 21 марта

ВЛАДАВИНА РИБА ЈЕ ПОЧЕЛА: Ево шта очекује сваки ХОРОСКОПСКИ ЗНАК у периоду од 19 фебруара до 21 марта

Током студије умрло је 30% жена које су често конзумирале поховано месо, а око 30% умрло је од срчаних проблема. Веи Бао је идеју за ово истраживање добио са Универзитета у Ајови (САД) из поражавајућих резултата конзумирања пржене хране у САД, али и у другим деловима света.

Ово је прва студија те врсте, иако су претходна истраживања такође показала значајан утицај конзумирања пржене хране и повећан ризик од срчаних обољења и дијабетеса.

prženo
пржено / Извор: Shutterstock

Колективно, након узимања у обзир начина живота, квалитета исхране, нивоа образовања и прихода, резултати студије су показали да је редовна конзумација пржене хране повезана са повећаним ризиком од срчаних болести.

Они који су јели један или више оброка са прженом храном имали су 8% већи ризик од оних који су конзумирали здраву, кувану храну. Резултати истраживања су такође показали да су жене које су јеле више пржене хране углавном имале нижа примања и мање образовање, више су пушиле, мање се рекреирале и углавном се не храниле здраво.

Треба избегавати смањење конзумације пржене хране, посебно специјалитета попут поховане пилетине, јер такав третман може имати значајан утицај на целокупно здравље организма.