Знате ли да правите ОПАСНУ ГРЕШКУ када ЈЕДЕТЕ КАСНО УВЕЧЕ? Ево шта се дешава у телу и како се ствара опасност и од најтежих болести
Осим што одређена храна гоји више од друге, и одређено време оброка такође утиче на складиштење масноћа у организму.
Једење касно увече може директно да утиче на то колико калорија сагоревамо, колико смо гладни и начин на који наше тело складишти масноће, открили су истраживачи.
Научници су се раније сложили да постоји веза између времена када једете последњи оброк у дану и повећања телесне тежине, а ново истраживање је донело додатно појашњење.
НЕ ГОЈИ! Ово је списак јела, који спадају у БРЗУ ХРАНУ, а које увек можете јести
КИЛОГРАМИ СТОЈЕ: Пет ГРЕШАКА које сви праве, а због њих КИЛАЖА остаје ИСТА, упркос строгој ДИЈЕТИ!
Шеснаест учесника с индексом телесне масе у распону гојазности прошло је два шестодневна теста током којих су њихове навике у исхрани и спавању биле строго контролисане.
Током једног су јели три оброка дневно – доручак у 9 ујутру, ручак у 13 сати и вечера у 18 сати. У другом распореду времена су померена за неколико сати, па је доручак био у 13:00, вечера у 18:00 и вечера у 21:00.
Узорци крви су показали да је ниво лептина, хормона који нам говори када смо сити, током 24 сата био нижи када су јели касније. Ово указује на то да су били гладнији, па је већа вероватноћа да ће јести више, а калорије се сагоревају спорије.
Истраживање које су спровели истраживачи из Brigham анд Women’s Хоспитал у Бостону, такође је открило да је једење касније довело до складиштења више масти путем адипогенезе, а процес који разграђује масти, познат као липолиза, је смањен. У комбинацији, ове промене могу повећати ризик од гојазности, а тиме и дијабетеса и рака, упозорио је тим.
Аутори студије, чији је рад објављен у Cell Метаболисм, додали су: „Ови налази показују конвергентне механизме помоћу којих касно једење може резултирати позитивном енергетском равнотежом и повећаним ризиком од гојазности“