Subota 09. dec 2023.
hrana, frižider, žena

Znate li da pravite OPASNU GREŠKU kada JEDETE KASNO UVEČE? Evo šta se dešava u telu i kako se stvara opasnost i od najtežih bolesti

Foto: Shutterstock
Osim što određena hrana goji više od druge, i određeno vreme obroka takođe utiče na skladištenje masnoća u organizmu.

Jedenje kasno uveče može direktno da utiče na to koliko kalorija sagorevamo, koliko smo gladni i način na koji naše telo skladišti masnoće, otkrili su istraživači.

Naučnici su se ranije složili da postoji veza između vremena kada jedete poslednji obrok u danu i povećanja telesne težine, a novo istraživanje je donelo dodatno pojašnjenje.

NE GOJI! Ovo je spisak jela, koji spadaju u BRZU HRANU, a koje uvek možete jesti

NE GOJI! Ovo je spisak jela, koji spadaju u BRZU HRANU, a koje uvek možete jesti

KILOGRAMI STOJE: Pet GREŠAKA koje svi prave, a zbog njih KILAŽA ostaje ISTA, uprkos strogoj DIJETI!

KILOGRAMI STOJE: Pet GREŠAKA koje svi prave, a zbog njih KILAŽA ostaje ISTA, uprkos strogoj DIJETI!

Šesnaest učesnika s indeksom telesne mase u rasponu gojaznosti prošlo je dva šestodnevna testa tokom kojih su njihove navike u ishrani i spavanju bile strogo kontrolisane.

Tokom jednog su jeli tri obroka dnevno doručak u 9 ujutru, ručak u 13 sati i večera u 18 sati. U drugom rasporedu vremena su pomerena za nekoliko sati, pa je doručak bio u 13:00, večera u 18:00 i večera u 21:00.

Uzorci krvi su pokazali da je nivo leptina, hormona koji nam govori kada smo siti, tokom 24 sata bio niži kada su jeli kasnije. Ovo ukazuje na to da su bili gladniji, pa je veća verovatnoća da će jesti više, a kalorije se sagorevaju sporije.

hrana, frižider, muškarac
Foto: Shutterstock

Istraživanje koje su sproveli istraživači iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu, takođe je otkrilo da je jedenje kasnije dovelo do skladištenja više masti putem adipogeneze, a proces koji razgrađuje masti, poznat kao lipoliza, je smanjen. U kombinaciji, ove promene mogu povećati rizik od gojaznosti, a time i dijabetesa i raka, upozorio je tim.

Autori studije, čiji je rad objavljen u Cell Metabolism, dodali su: „Ovi nalazi pokazuju konvergentne mehanizme pomoću kojih kasno jedenje može rezultirati pozitivnom energetskom ravnotežom i povećanim rizikom od gojaznosti“

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd